S-a depistat un caz de gripă aviară transmisă la om în Spania

Gripa aviară a făcut ravagii în România la începutul anilor 2000. Foto: Pixabay

Autoritățile sanitare din Spania anunță că au depistat primul caz de gripă aviară transmisă la om. Este vorba despre o persoană care lucrează într-o fermă de păsări ce se află nu departe de Madrid. În zonă au fost depistate mai multe cazuri de îmbolnăvire la păsări.

În Spania există 79 de focare la păsări sălbatice și 36 la fermele de păsări, arată reprezentanții Ministerului Sănătății din această țară.

„Pe 28 septembrie 2022, Centrul naţional de microbiologie a confirmat un caz de gripă aviară A(H5N1) la un bărbat asimptomatic care anterior fusese testat negativ”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Persoana infectată este un angajat al unei ferme de păsări din Guadalajara (centru) unde, pe 17 septembrie, au fost depistate cazuri de boală printre păsările de curte. El a fost plasat în izolare la domiciliul său până când a fost testat negativ pe 27 septembrie.

Transmiterea gripei aviare de la păsări la om este un fenomen rar, la fel cum este și transmiterea de om la om.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.