Rușii dau vina pe Israel pentru avionul doborât în Siria

Avionul rusesc Il-20 avea 15 oameni la bord. Foto: Wikimedia Commons

Rusia a anunțat că sirienii au doborât unul din avioanele sale militare, însă a dat vina pe Israel pentru moartea celor 15 oameni aflați la bord.

Ministerul Apărării din Rusia a comunicat că avioanele de vânătoare israeliene au forțat aparatul Il-20 să intre în raza sistemelor de apărare anti-aeriană a Siriei. Avionul a fost doborât la ora locală 23:00.

Israelul nu a comentat acuzațiile, însă a recunoscut că forțele sale armate au lovit peste 200 de ținte iraniene din Siria în ultimele 18 luni.

Guvernul israelian a anunțat că este îngrijorat de ”cantonarea armată” a Iranului în Siria, cât și de faptul că iranienii transportă arme către gruparea libaneză Hezbollah, care luptă alături de forțele guvernamentale siriene.

Potrivit agenției rusești Tass, aparatul de zbor Il-201 ”a dispărut de pe radar în timpul unui atac executat de 4 avioane israeliene F-16 asupra unor obiective militare din provincia siriană Latakia”.

Rusia dă vina pe ”acțiunile iresponsabile” ale Israelului

Ministerul rus al Apărării a spus că de vină pentru incident sunt ”acțiunile iresponsabile” ale Israelului, care a anunțat atacul cu doar un minut înainte ca acesta să aibă loc, timp insuficient pentru retragerea aparatului de supraveghere.

Sirienii nu au comentat incidentul, dar agenția de presă Sana a transmis următorul comunicat: ”Sistemul nostru de apărare anti-aerian a respins rachetele lansate către orașul Latakia și a interceptat mai multe astfel de rachete înainte de a-și atinge ținta”.

Avioanele Rusiei au întors soarta sângerosului război civil din Siria în favoarea guvernului. Rusia spune că atacurile sale vizează doar ”teroriști”.

Chiar și așa, un grup de monitorizare britanic pentru Siria susține că în atacurile aeriene rusești au murit cel puțin 8.000 de civili și 10.000 de combatanți.

Mai încearcă o dată: Viorica Dăncilă a mai programat o întâlnire cu Jean Claude Juncker la aeroport