Rușii au folosit în Ucraina proiectile cu cuie, care sunt interzise în zonele civile

cuie săgeți proiectile rusia ucraina
Foto: TRT World / Guardian (Captură YouTube)

Armata rusă a folosit proiectile explozive cu săgeți (asemănătoare cuielor) în zone civile precum Irpin, în apropierea capitalei Kyiv, în ciuda faptului că astfel de arme sunt interzise în zonele civile, relatează CNN.

Numite „flechettes” („mici săgeți” în limba franceză), aceste proiectile de 2-3 cm lungime taie precum lama. Ele au fost inventate în Primul Război Mondial, când aliații le-au folosit pentru a lovi cât mai mulți soldați inamici dintr-o dată.

Săgețile sunt îndesate în proiectile care sunt trase apoi de tancuri. Când proiectilul explodează, mii de cuie sunt lansate pe o suprafață largă.

Folosirea săgeților este interzisă în zonele civile tocmai din cauza faptului că aceste arme nu pot face diferența între civili și soldați. Ele străpung corpul victimelor și pot fi mortale.

Proiectilele cu cuie nu au fost folosite doar în Irpin. În satul Andriivka, la aproximativ 20 de kilometri vest de Irpin, fermierul Vadim Bozhko a povestit pentru CNN că a găsit săgeților răspândite pe drumul care ducea la casa lui.

Astfel de cuie au fost găsite și în trupurile oamenilor uciși în Bucha, aproape de Kyiv.


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.