Roubini: „Vine mama tuturor crizelor economice după pandemie”

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Economistul Nouriel Roubini, analistul care a anticipat criza economică din 2008, spune că economia globală ar putea suferi o lovitură dublă din cauza stagnării creșterii economice și a majorării prețurilor.

Acesta spune că băncile centrale și guvernele „pregătesc scena pentru mama tuturor crizelor în următorii câțiva ani”.  Roubini mai spune că întrebarea nu este „dacă, ci când se va întâmpla asta”.

Rezerva Federală a SUA și Trezoreria americană, dar și toate celelalte instituții similare lor din întreaga lume, s-au bazat pe politici fiscale și monetare relaxate pentru a stimula creșterea economică. 

De asemenea, în timpul pandemiei au cheltuit miliarde de dolari pe cecuri de stimulare și achiziții de obligațiuni și au menținut ratele dobânzilor aproape de zero. Aceste măsuri au umflat și mai mult prețurile acțiunilor, imobiliarelor și a altor active și au încurajat împrumuturile agresive, a spus Roubini, citat de Market Insider.

Mai mult, guvernele au împrumutat sume imense de bani pentru a-și finanța planurile de stimulare și sunt mult mai îndatorate acum decât acum 50 de ani, a spus Roubini.

El a afirmat că guvernele din întreaga lume ar putea avea probleme cu gestionarea datoriilor, salvarea băncilor, a companiilor și acordarea de asistență financiară gospodăriilor dacă piața se prăbușește și economia globală intră din nou în recesiune.

În ceea ce privește țările din Uniunea Europeană, sunt alți analiști care cred că programul de relansare, care implică investiții pe mai multe fronturi și vor avea efecte multiple în economia UE ar putea atenua o eventuală criză.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.