Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Ce se întâmplă cu aurul de acolo?

roșia montană
Roșia Montană. Foto: Lorin Niculae, pbase.com

Roșia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, fiind inclusă și pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Decizia UNESCO de a include situl în Patrimoniul cultural imaterial al umanității a venit după recomandarea Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor.

Consiliul a cerut înscrierea sitului și în Patrimoniul mondial în pericol deoarece există posibilitatea reluarea activităților miniere, existând încă depozite importante de aur în zonă.

De asemenea, a fost făcută o recomandare pentru ”întreruperea cât mai rapidă a autorizației pentru exploatare minieră”.

Dosarul Roșia Montană, pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.

„În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roşia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegaţia pe care am condus-o) în ianuarie 2017 şi, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) şi nu de întreaga zonă Roşia Montană”, a declarat, pe Facebook, Adrian Cioroianu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO.

El a adăugat că înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial nu exclude continuarea exploatării în zonă, existând exemple ale unor state care au decis exploatarea unor situri, fapt care a dus la retragerea acestora de pe lista UNESCO.

Roșia Montană este unul dintre cele mai longevive situri miniere tradiționale cunoscute. Exploatările miniere au început aici în Epoca Bronzului și au continuat în timpul ocupației romane, în Evul Mediu, până în era modernă.