Românul care a inventat un cuvânt folosit în toată lumea. Ar putea revoluționa transportul

FOTO: Thor Brødreskift / Nordiske Mediedager - Teknologirevolusjonen whats next?/Wikimedia Commons
FOTO: Thor Brødreskift / Nordiske Mediedager - Teknologirevolusjonen whats next?/Wikimedia Commons

Horace Dediu, un analist româno-american din domeniul tehnologiei, axat în spercial pe telefonia mobilă și în special pe compania Apple, a inventat un nou termen care este folosit în întreaga lume.

Este vorba despre „micromobilitate”, un termen care se referă la categoria de transport cu vehicule mici, ușoare, folosite de obicei la viteze mai mici de 25 km/oră și conduse utilizatori, printre acestea numărându-se biciclete, scutere sau trotinete.

Termenul a fost folosit pentru prima dată de el într-un discurs din 2017, la un festival tehnologic din Copenhaga. Ideea poate fi asemănată cu microcomputing-ul, în care miniaturizarea modalităților de transport pentru călătorii pe distanțe scurte este similară cu miniaturizarea computerelor în scopul folosirii personale.

Dediu este cunoscut pentru analizele sale referitoare la strategia de business a Apple și pentru predicțiile referitoare la evoluția companiei. Acesta a lucrat 8 ani la Nokia, între 2011 și 2009, unde a fost responsabil pentru analizarea Research in Motion, compania care a produs telefoanele BlackBerry și pentru Microsoft. De asemenea, este fondatorul platformelor asymco.com și micromobility.com.

Dediu a absolvit ingineria computerelor la Tufts University, iar ulterior, un program MBA în administrarea afacerilor la Universitatea Harvard. În prezent locuiește în Helsinki, Finlanda.

S-a mutat în Statele Unite ale Americii alături de părinții săi, care au decis să emigreze peste Ocean.