Românii, săracii Uniunii Europene. Puterea de cumpărare a românului e sub 6.000 de euro pe an

Foto: Pixabay / stevepb

România ocupă locul 32 din cele 42 de țări europene în ceea ce privește puterea de cumpărare pe cap de locuitor, cu doar 5.881 de euro pe an, fiind cu 60% mai mică decât media continentului.

Potrivit datelor publicate în raportul GfK Purchasing Power Europe 2019, puterea de cumpărare a crescut cu 14% în România față de anul trecut, fiind de patru ori mai grăbită decât avansul mediu al Europei, de 3,5%.

În București, puterea de cumpărare medie este cea mai mare din țară, cu peste 10.450 de euro, fiind aproape dublă față de alte regiuni ale țării.

În județul Vaslui, de exemplu, codaș al clasamentului, puterea de cumpărare a cetățeanului de rând este de doar puțin peste 3.700 de euro pe an.

Puterea de cumpărare a românilor, departe de media europeană

Puterea de cumpărare este măsurată după plata taxelor și include și ajutoarele oferite de stat. Consumatorii își acoperă din puterea de cumpărare cheltuielile legate de alimentație, întreținere, servicii, energie, asigurări, dar și cheltuielile cu vacanțele și transportul.

România nu se compară cu țările bogate ale Europei, unde puterea de cumpărare depășește 30.000 de euro, fapt care se întâmplă în mare parte din Vestul Uniunii Europene.

România este clar în urma Poloniei sau Ungariei, care sunt în jurul pragului de 7.500 de euro / cap de locuitor.

Media Europeană a puterii de cumpărare este de aproape 15.000 de euro, iar cel mai mult se apropie de această sumă cei care lucrează în București.