Românii își vor putea moderniza casele și cu bani de la stat

case ieftine preț
Casa Antonia. Foto: casa-ieftina.ro

Potrivit unui proiect al Ministerului Mediului, lansat în dezbatere publică, 9.000 de locuințe din România ar urma să fie modernizate și cu ajutorul banilor dintr-un fond de 100 de milioane de euro.

Scopul programului este de a reduce pierderile de energie din gospodării.

Proprietarii de case pot primi până la 15.000 de euro, dar nu mai mult de 60% din totalul costurilor.

“Poţi să schimbi tot iluminatul din casă cu iluminat led, îţi instalezi alte sisteme, spre exemplu să îţi montezi un recuperator de căldură, care asigură ventilaţia. Un alt lucru foarte important care ar trebui făcut în suma aceasta ar fi etanșeitatea la tâmplărie şi ferestre şi poate termoizolaţie, dacă nu este făcută”, a declarat, pentru Știrile PRO TV, Dalia Stoian, coordonator instalații EFDEN.

Cei interesați pot depune o cerere în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu, iar apoi să își evalueze locuința cu ajutorul unui specialist. Și această operațiune este decontată (maxim 1.500 de lei).

Programul ”Casa eficientă energetic”

Beneficiarii vor face lucrările de modernizare cu fonduri proprii, cheltuielile urmând să fie decontate, potrivit schemei de mai jos.

Cei care reduc pierderile de energie cu până în 40% primesc 9.000 de euro. O reducere de 50% aduce un stimulent financiar de 12.000 de euro, în timp ce fondurile maxime ce pot fi accesate prin program – 15.000 de euro – vor fi disponibile doar pentru cei care reduc pierderile cu cel puțin 60%.

Pot aplica în cadrul acestui program doar cei care au case deja construite.

Programul “Casa eficientă energetic” ar urma să înceapă la finalul lunii viitoare.