România, paradisul drujbelor: Pădurile, transformate în miliarde de euro!

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Exploatările forestiere și eforturile de prelucrare a lemnului din România vor atinge în acest an cel mai înalt nivel din istorie. Este o afacere de 2,5 miliarde de euro.

Cele peste 6.000 de firme care activează în industria lemnului din România vor înregistra afaceri mai mari cu peste 100 de milioane de euro mai decât anul trecut, potrivit firmei de consultanță Frames.

O statistică a Greenpeace arată că România pierde în fiecare oră peste trei hectare de pădure.

”În absenţa unei legislaţii care să limiteze dispariţia ’aurului verde’, cu autorităţi preocupate doar la nivel declarativ de starea pădurilor, defrişările masive, legale sau ilegale, s-au accentuat în ultimii ani”, spun analiştii Frames,  potrivit News.ro.

Afacerile în domeniul forestier s-au dublat în mai puțin de zece ani în România, iar profitabilitatea a crescut și ea, anul trecut fiind înregistrate profituri declarate de aproape 130 de milioane de euro.

Cele mai intense tăieri au avut loc în Bucovina, Maramureș și Moldova.

Holzindustrie Schweighofer, companie redenumită HS Timber Productions, este cel mai mare jucător de pe piață, cu o cifră de afaceri de aproape 400 de milioane de euro.

Există, însă, și numeroase firme românești în top: Kostamonu SA, din Mureș, și Karelia Upfloor, din Maramureș, au avut cifre de afaceri combinate de peste 200 de milioane de euro.