România, la -4,6%! Deficit-record pentru România în 2019. Ce ne așteaptă în 2020?

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Guvernarea dezastruoasă a Vioricăi Dăncilă, dar mai ales corupția înfloritoare au dus la cel mai prost an pentru bugetul României din ultimul deceniu.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 4,6% din Produsul Intern Brut, el fiind mai mare cu 0,2% decât estimările precedente, datorită onorării unei datorii uriașe către frații Micula.

Este cel mai important regres financiar făcut de stat din ultimii ani. În 2018, deficitul fusese ținut sub control, la 2,8% din PIB.

Statul a avut venituri mai mici cu 0,1% în 2019 decât în 2018, cu toate că România și-a continuat creșterea economică, dar a cheltuit cu 1,7% mai mult.

Deficit bugetar de 4,6% din PIB, în 2019

”Față de legea inițială au crescut cheltuielile cu salarii, asistență socială, au scăzut la investiții. Cheltuielile sunt în lege, e foarte greu să le modifici, partea de venituri este cea pe care o estimezi, iar dacă o supraestimezi se întâmplă ca anul trecut”, a explicat ministrul Florin Cîțu.

Veniturile s-au ajustat cu -21,5 miliarde lei. Au fost scăderi de 6,1 miliarde la venituri fiscale, 5,8 miliarde lei la contribuții asigurări sociale, 1,2 miliarde lei la venituri nefiscale și 8,4 miliarde lei la fonduri UE, scrie Hotnews.

Cheltuielile au crescut cu 5,1 miliarde lei pe asistență socială și cu 4,2 miliarde lei la bunuri și servicii. Au scăzut cu 1,2 miliarde lei la dobânzi, 6,3 miliarde lei la investiții și 3,3 miliarde lei la altele.