România ar putea avea o aplicație pentru cei vaccinați care vor să meargă la restaurante și hoteluri

Florin Cîțu
Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu ia în calcul dezvoltarea unei aplicații care să fie folosită de restaurante și hoteluri pentru a verifica ce clienți s-au vaccinat anti-COVID, pe baza CNP-ului. De asemenea, Cîțu a spus că eliminarea purtării măștii pe plajă „este o măsură minimă” ce va fi luată la 1 iunie.

Șeful Executivului a precizat că desfășurarea festivalurilor de muzică, precum Neversea sau Untold, nu va fi permisă în prima etapă a relaxărilor. „Putem să vorbim de o fază ulterioară. Trebuie să ne gândim că vor avea loc după 1 august”, a spus Cîțu.

Premierul a respins ideea acordării unor sume de bani pentru a-i stimula pe români să se vaccineze, așa cum a procedat Serbia, care oferă 25 de euro fiecărei persoane de peste 25 de ani care se imunizează. „Este ușor să alocăm bani de la buget, dar nu cred că astfel de măsuri funcționează”, a explicat Cîțu.

„Vreau să pregătim cât mai bine sezonul estival. Este foarte important pentru noi și pentru mine, în special. Vreau să arătăm că putem redeschide sezonul estival în siguranță. Am încredere că așa va fi. Avem susținerea industriei HoReCa.

Pentru a avea un sezon de succes, trebuie să lucrăm împreună. Am vorbit de propunerile care vizează industria turismului. Vrem să fim fără mască pe plajă, vrem restaurante la capacitate maximă, în anumite condiții, la hoteluri la fel.

Vom avea soluțiile la timp, aprobate, ca să putem începe o nouă etapă de relaxare de la 1 iunie, apoi de la 1 august. Mă bucură susținerea industriei pentru vaccinare. Este clar că am înțeles cu toții ce trebuie făcut.

Deocamdată, este o propunere discutată în comitetul interministerial (modalitatea de identificare a clienților vaccinați). S-ar putea să existe și acele aplicații care arată dacă o persoană este vaccinată, prin CNP. Avem timp până la 1 iunie să găsim soluții. Nu știu sigur dacă va exista o aplicație, dar este ce cred eu că s-ar putea face. Putem vorbi de eliminarea purtatului măștii pe plajă, în condițiile unei distanțări între șezlonguri, de la 1 iunie”, a declarat premierul Florin Cîțu, într-o conferință de presă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.