România află mâine ce despăgubiri plătește pentru Roșia Montană. Guvernul se așteaptă la o sumă uriașă

roșia montană
Carieră din fosta exploatare de la Roșia Montană. Foto: István Mihály / Wikipedia.org

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi că vineri, 8 martie, se va pronunța decizia în cazul Roșia Montană. Compania canadiană Gabriel Resources a dat în judecată statul român pentru blocarea exploatării din Apuseni și cere despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari.

Decizia va fi dată de Tribunalul de Arbitraj al Centrului pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID) de la Washington. Procesul dintre statul român și Gabriel Resources a început în anul 2015.

„Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrară internațională. Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a declarat Marcel Boloș.

Întrebat de jurnaliști dacă mai există o cale de atac extraordinară, el a menționat că da, însă șansele de a schimba decizia ce va fi anunțată mâine sunt minime: „Este posibilă, dar ea se derulează destul de rapid. Așa sunt uzanțele instanțelor arbitrare internaționale și perspectiva aceasta de a schimba decizia care se va pronunța mâine, în urma discuțiilor cu juriștii, este destul de mică.”

Boloș a mai spus și că „există și varianta să nu plătim nimic, ci să se facă exploatarea”, potrivit postului de televiziune Digi 24.

G4Media a anunțat astăzi că Guvernul României a fost informat că decizia privind despăgubirile în cazul Roșia Montană va fi comunicată vineri. Surse au declarat pentru publicația citată că autoritățile române se așteaptă ca România să fie obligată să plătească peste 2 miliarde de euro către compania canadiană.

Decizia este definitivă și executorie, și se va aplica din momentul pronunțării. Din acest motiv, o eventuală amânare a plății, ca de exemplu din cauza unei contestații, va presupune dobânzi foarte mari pentru fiecare zi de întârziere.

În luna februarie, invitat la postul de televiziune Digi 24, Marcel Boloș a spus că o soluție pentru achitarea datoriei către Gabriel Resources ar fi plata în rate. El a mai afirmat că valoarea despăgubirilor pentru Roșia Montană „provoacă fiori oricărui ministru” și că „dacă se va considera că există o persoană responsabilă, organele statului vor acționa”.

„Poate, totuși, avem și surpriza unei decizii nemonetare”, a menționat Boloș la acea dată, referindu-se la posibilitatea ca decizia tribunalului să nu prevadă despăgubiri, ci să oblige statul român să continue exploatarea.

Ministrul Finanțelor a admis că ar „prefera” o astfel de decizie „nemonetară”, în locul uneia care să impună despăbugiri uriașe României.

„E limpede că această decizie nemonetară – din punct de vedere al efortului bugetar – ar fi mai ușor de implementat. E posibil să se țină cont de faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur e încă în vigoare”, a mai comentat el.

Compania canadiană Gabriel Resources a susținut, în cadrul procesului de arbitraj, că investiția din România i-a fost expropriată prin mai multe decizii ale autorităților române.

Foto: István Mihály / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.