România a plătit avansul pentru vaccinul COVID-19

Florin Cîțu. Foto: Gov.ro

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat pe Facebook că România a virat în conturile Comisiei Europene avansul pentru vaccinul anti-coronavirus.

„Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin Covid-19, în sumă de 12.058.345 euro!”, a scris ministrul Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Prin alocarea de fonduri suplimentare la rectificarea bugetară, Guvernul a suplimentat suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia Europeană şi, foarte important, mai spune ministrul, prefinanţarea producătorilor pentru vaccinul împotriva coronavirus.

”Astfel, România se asigură că va avea între primele ţări acces la acest vaccin în perioada următoare”, a adăugat ministrul Finanțelor.

România va primi, în prima fază, 4 la sută din cele 30 de milioane de doze de vaccin achiziționate deja de Comisia Europeană. Cele aproximativ 1,2 milioane de doze vor fi apoi distribuite populației, gratuit.

Vaccinul se face în două doze, care se iau la o distanță de 28 de zile una față de cealaltă. Efortul de vaccinare vine cu numeroase provocări logistice. Leacul pentru COVID-19 trebuie păstrat la temperaturi foarte mici, de -70 de grade Celsius, și are un termen de valabilitate foarte scurt, de doar trei săptămâni.

În total, România a comandat 10,7 milioane de doze. Prioritate la vaccinare vor avea cadrele medicale, în timp ce imunitatea pe care vaccinul o oferă este de cel puțin șase luni de zile.

Potrivit specialiștilor, este nevoie de imuinizarea a cel puțin 70% din populație pentru ca pandemia să fie învinsă, iar măsurile de protecție să fie ridicate.