Reportaj Le Figaro despre România lui Liviu Dragnea. Ce scriu jurnaliștii francezi

Președinția română a Uniunii Europene este subiect de reportaj pentru Le Figaro, francezii considerând că startul țării noastre în această postură onorantă a fost unul ratat.

Textul Le Figaro se axează pe tensiunea din timpul ceremoniilor de la Ateneul Român și de ostilitatea aratată de unii dintre liderii români față de instituțiile europene. Este citat Florin Iordache, care a dat de înțeles că România nu are nevoie de îndrumările europene pentru a se guverna.

Apoi, Călin Popescu Tăriceanu și dorința sa de a vedea o Comisie Europeană ”fără dictat politic sau birocrație arogantă”, după cum notează și g4media.ro.

Asta în timp ce, nu departe de Ateneu, un grup de câteva sute de oameni, până într-o mie, scandau mesaje ca ”Noi vrem UE. PSD vrea Rusia”.

Absența lui Dragnea, o ”insultă”

Le Figaro amintește și că Liviu Dragnea a lipsit de la ceremonie, cei din Guvern motivând simplu că liderul PSD este ”în insule”, făcând referire la vacanța exotică în care s-ar afla liderul social-democrat.

Absența lui Dragnea – care este, totuși, liderul Camerei Deputaților – este văzută de Le Figaro drept ”o insultă pentru liderii europeni” care au venit la București pentru acest transfer al președinției către România.

Jurnaliștii francezi remarcă și prezența în sală, ba chiar în spatele unor importanți lideri europeni, a unui condamnat penal. Este vorba despre Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită și trafic de influență.

Articol separat despre Liviu Dragnea 

Într-un articol separat, francezii vorbesc și despre Liviu Dragnea și traseul său de la baron local la lider național.

„La Alexandria, nimeni nu îndrăznește să ocupe vechiul său birou de președinte al Consiliului Județean Teleorman, în special succesorul său, care a fost instalat în capătul culoarului, lângă toalete. Pe ușa închisă, o placă indică faptul că acest birou îi aparține deputatului Liviu Dragnea. Dar omul puternic al României nu mai vine în această clădire aflată la originea averii sale. Nu mai este văzut în somptuoasa sa reședință din Alexandria, înconjurată de un parc cu piscină și teren de tenis, și pare chiar că evită acest oraș degradat de anii gri ai erei Ceaușescu. De la victoria partidului său în alegerile legislative din decembrie 2016, din biroul său de președinte al Camerei Deputaților, din București, Liviu Dragnea conduce PSD, pilotează o reformă a justiției care trebuie să îl scape de închisoare și se gândește, se pare, să fie votată o lege a amnistiei care să îi șteargă faptele. Sursa puterii sale este totuși aici, la aproximativ 90 de kilometri sud de capitala României, aproape de frontiera cu Bulgaria, în județul Teleorman, unul dintre cele mai sărace județe ale țării“, scrie Le Figaro.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.