Reguli noi pentru agenții imobiliari: Ce riscă dacă ascund neajunsurile proprietăților

FOTO: mastersenaiper/Pixabay.com
FOTO: mastersenaiper/Pixabay.com

Un proiect legislativ depus la Senat de mai mulți parlamentari liberali dorește să îi tragă la răspundere pe cei vinovați în cazul în care vând un imobil cu vicii ascunse.

Pentru a profesa, agenții imobiliari vor fi obligaț să facă un curs de 6 luni și să dea un examen organizat de Agenția Națională pentru Calificări, în fața unei comisii.

La examen se poate prezenta persoana care a absolvit cursul de pregătire pentru agenţi imobiliari, nu a fost condamnată definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni de fals, mai prevede proiectrul de lege.

După ce obține diploma, agentul se înscrie, după plata unei taxe, în Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari, care va fi gestionat de Ministerul Justiției.

Reatestarea agenților imobiliari se va face la fiecare doi ani, în baza unei verificări obligatorii. Neprezentarea la reatestare duce la pierderea dreptului de a profesa.

Agenții imobiliari vor avea nevoie de un atestat de la stat

Agenții imobiliari vor răspunde disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, se mai arată în actul normativ inițiat de liberali.

„Titularii drepturilor asupra imobilului au obligaţia de a prevedea în contractul de intermediere eventualele vicii ascunse ale imobilului, cunoscute de aceştia. Agenţii imobiliari răspund solidar delictual cu aceştia, dacă nu au comunicat persoanei interesate viciile ascunse ale imobilului, menţionate în contractul de intermediere”, se arată în proiect, potrivit Adevărul.

Astfel, agenții imobiliari riscă să fie trași la răspundere dacă ascund vicii precum surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor, pe care titularul drepturilor asupra imobilului şi agentul imobiliar în mod rezonabil puteau să le cunoască.