Regele Iordaniei nu mai vine în România, din cauza declarațiilor făcute de Viorica Dăncilă

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Foto: Wikimedia Commons

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei trebuia să aibă astăzi o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, însă și-a anulat vizita în România ca urmare a “remarcilor făcute de premierul român Viorica Dăncilă” privind mutarea ambasadei ţării noastre din Israel la Ierusalim.

Regele Abdullah urma să se întâlnească azi cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu Raed Arafat, iar mâine avea în program un tur al Parlamentului. În cadrul vizitei, conducătorul Iordaniei urma să semneze mai multe acorduri în domenii precum Justiția, Educația și Sănătatea cu statul român.

Anularea vizitei vine drept răspuns la declarațiile făcute de Viorica Dăncilă cu privire la mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

“Eu ca prim-ministru al României, și guvernul pe care îl conduc, vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă.

Declarația a fost catalogată drept ”ignorantă” de Președinția română.

“Din dorinţa de a-şi revendica o decizie care nu aparţine doar Guvernului României, aşa cum doreşte să lase impresia, prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie în acest sens”.

Premierul a replicat, absurd, la un post de televiziune apropiat PSD, că declarația sa a fost doar ”o opinie personală”.

Regele Abdullah al II-lea (57 de ani) conduce Iordania din 1999. În cele două decenii petrecute până acum ca monarh constituțional a dus o amplă politică de liberalizare a economiei, care a dus la o importantă creștere economică. Mai mult, Abdullah al II-lea a reușit să își consolideze poziția chiar și în timpul ”Primăverii Arabe”, care a dus la înlocuirea a numeroși lideri din Orientul Mijlociu, prin înlocuirea guvernului și o mare reformă a Constituției.

Abdullah al II-lea este custodele locurilor sfinte atât pentru creștini, cât și pentru musulmani, din Ierusalim, poziție pe care dinastia din care face parte o deține din 1924.