Reacția lui Tudor Chirilă, după ce actrița Viorica Vodă a vorbit la Gopo de traume pe care le-a suferit în industria cinematografică

Tudor Chirilă FOTO: Facebook.com
Tudor Chirilă FOTO: Facebook.com

Actorul Tudor Chirilă a reacționat, după ce actrița Viorica Vodă a vorbit, la Gala Premiilor Gopo, despre hărțuirile sexuale la care a fost supusă în industria cinematografică.

„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu „pregătirea” pentru facultate.

Poate ar fi momentul să vorbim și despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasa în virtutea unor exerciții de „actorie” care chipurile au rolul de a „dezinhiba”, a scris pe Facebook Tudor Chirilă.

El spune că știe un caz real a cărui poveste a aflat-o direct de la victimă, care într-un final a reușit să schimbe școala.

„Da’ probabil că ne-ar pune pe toți la punct una care așteaptă un Ferrari de la vânătorul vieții ei, mașină pentru care el va fi scutit de rușinoasele drumuri la Mega Image”, este concluzia actorului, făcând aluzie la declarațiile controversate ale prezentatoarei „Bravo, ai stil” de la Kanal D, Ilinca Vandici. Ea spunea că „este de datoria unui bărbat să acopere anumite cheltuieli, de exemplu, o mașină de o sută de mii de euro”, dar nu și să fie trimis la cumpărături la Mega Image sau să schimbe scutece: „Bărbatul trebuie să fie șmecher, să rămână așa”.

Tot Tudor Chirilă spune, într-un comentariu către unul dintre cititorii săi, că în teatru „condiţionarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate”, dar „o notorietate îngropată sub tăcere”.

Actrița Viorica Vodă a vorbit pe scena Premiilor Gopo, marți seară, despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului, după rolul său din filmul Filantropica.

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.

Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a spus Viorica Vodă, potrivit publicației Cultura la dubă.

Viorica Vodă, originară din Republica Moldova, a spus că nu vrea să se „reinventeze” printr-o campanie „metoo from Moldova”.

„Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună.

Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare”, a mai spus actrița Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo.