Reacția lui Kovesi, după cererea de revocare a lui Tudorel Toader

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi

Procurorul-șef al Departamentului Național Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a avut o primă reacție, după cererea de revocare a lui Tudorel Toader.

„Ca urmare a solicitărilor reprezentanților mass media privind exprimarea unui punct de vedere față de anunțul ministrului Justiției privind „declanșarea procedurii de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție”, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarea declarație a procurorului șef al D.N.A.: <<Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției>>”, transmite Laura Codruța Kovesi, printr-un comunicat de presă. 

Ministrul Justiţiei a arătat că într-un singur an au fost înregisrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional, iar „CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA”.

De asemenea, Toader a mai spus și că în cazul anchetei declanșate după adoptarea OUG 13, DNA și-a arogat o competență pe care nu o are. Mai mult, ministrul Justiției a mai spus și că DNA a încălcat Constituția și atunci când a decis să ancheteze hotărârea de Guvern în cazul Belina.

Printre altele, ministrul Justiției i-a mai reproșat Laurei Codruța Kovesi că, prin interviurile acordate BBC şi Euronews a afectat imaginea României: „Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativă, propuneri care s-au dovedit a fi constituţionale. Afirmaţiile sunt fără precedent, au afectat iremediabil imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României şi a statului de drept”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că raportul complet are 36 de pagini și cuprinde 20 de „categorii de acte și fapte”, iar la declarația de presă a prezentat doar o sinteză în aproape două ore.

De asemenea, a spus că nu răspunde la nicio întrebare a jurnaliștilor pentru că „toate detaliile și clarificările se vor afla în documentul postat pe site-ul instituției”. Însă just.ro, site-ul Ministerului Justiției, nu funcționează de mai bine de 12 ore.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.