Războiul cu pesta porcină de la Pomârla: 45 de câini au fost uciși

FOTO: isakarakus/Pixabay.com
FOTO: isakarakus/Pixabay.com

În județul Botoșani s-au luat măsuri extreme pentru a combate răspândirea virusului de pestă porcină. Potrivit Digi24, vânătorii au împușcat deja 45 de câini care trăiau prin pădurile din apropierea localității Pomârla.

„A început în Pomârla o campanie de combatere a câinilor fără stăpân”, a anunțat, în urmă cu două zile, într-o conferință de presă, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Minodora Vasiliu.

Autoritățile au anunțat că „nu se mai intră în pădure și nu se mai iese din pădure, în zona unde a existat focarul de pestă africană”. La sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți porci mistreți au fost vânați pe un fond de vânătoare de lângă Pomârla, iar în urma analizelor s-a constatat că doi aveau pestă porcină.

Imediat ce s-a aflat această veste, sătenii au început să-și sacrifice porcii. „Reacţia oamenilor a fost imediată şi peste posibilităţile noastre de înţelegere pentru că în prima seară, după ce s-a anunţat în media acest virus, două treimi din porcii din comuna Pomârla au fost sacrificaţi… aşa reacţionează oamenii la neîncredere. Nu au încredere în autorităţi, nu au încredere în despăgubiri”, a declarat primarul Pomârlei, Dumitru Chelaru, într-o conferință de presă.

Prezența pestei porcine a fost semnalată pentru prima dată pe 31 iulie 2017, în județul Satu Mare. În 2018, cele mai multe focare au fost în județele Tulcea (572), Ialomița (125), Brăila (129), Călărași (88) și Constanța (86). Până acum au fost eutanasiați 350.000 de porci afectați de această boală.

Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană continuă să evolueze în 19 județe din România. La finalul anului 2018, Comisia Europeană a virat o tranșă de 3,9 milioane de euro pentru combaterea bolii.

Autoritățile le reamintesc oamenilor că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau Direcțiilor Sanitar-Veterinare județene. Proprietarii ai căror porci sunt bolnavi și trebuie sacrificați, vor fi despăgubiți de stat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.