Răspunsul ministrului Sănătății la cererea de „revenire grabnică” a slujbelor în biserici

nelu tătaru ministrul sănătății
Nelu Tătaru. Sursa: gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le-a răspuns reprezentanților Patriarhiei Române, care au cerut, joi, „revenirea grabnică” la oficierea slujbelor în interiorul bisericilor.

„Evaluarea și evoluția zilnică din perioada imediat următoare ne va da și momentul când se va face acest lucru. De pe 15 (iunie – n.r.) încă nu. Încă avem rata de transmitere în comunitate.

Ieri am avut 237 de cazuri noi, încă avem în jur 150 cazuri în terapie intensivă, încă avem peste 4.000 de cazuri active în societate, iar adresabilitatea a crescut din ce în ce mai mult la unitățile de primiri urgențe în ultima perioadă.

În măsura în care vom vedea că în perioada 15 iunie – 1 iulie vom vedea că avem o evoluție favorabilă, scăderea numărului de cazuri, dar mai ales transmiterea în comunitate în măsură scăzută, atunci putem decide. (…)

Nu mai devreme de 1 iulie, atât timp cât încă nu avem obiectivată o scădere a transmiterii în societate”, a declarat Nelu Tătaru, vineri, întrebat despre solicitarea Patriarhiei Române de reluare a slujbelor în interiorul bisericii.

Patriarhia Română susține revenirea la oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, nu doar în curte, cu respectarea unor măsuri de igienă și distanțare.

„Revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia. Istoria universală a umanității relevează indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia”, transmite Patriarhia Română, printr-un comunicat de presă.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române mai subliniază că a avut o atitudine exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.