Răspunsul lui Orban după ce Firea a cerut peste 677 de milioane de lei de la Guvern

Gabriela Firea FOTO: Pagina personală de Facebook
Gabriela Firea FOTO: Pagina personală de Facebook

Premierul Ludovic Orban a spus că este o „neobrăzare” solicitarea primarului Capitalei, Gabriela Firea, de alocare a 677 de milioane de lei de la Guvern.

Ministerul Dezvoltării, Ion Ștefan, a spus, la începutul ședinței de Guvern de vineri, că există o cerere de finanțare din partea Primăriei Capitalei.

Orban a replicat că Primăria București a primit o alocare din Fondul de rezervă și nu va accepta să plătească „factura pentru companiile de nababi” înființate de Firea.

„Primăria București a beneficiat de alocare din fondul de rezevă al Guvernului de 100 de miloane și mi se pare o neobrăzare să mai formulezi o cerere. Adică ce vrea, să plătim noi factura pentru companiile de nababi înființate de Firea? Nu acceptăm așa ceva sub nicio formă”, a afirmat Ludovic Orban.

Primăria Capitalei îl acuză pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, că la rectificarea bugetară a Guvernului a împărțit banii pe criterii politice.

„Condamn ferm abordarea ministrului finanțelor, Florin Vasile Cîțu, care a împărțit banii publici la rectificarea bugetară după un singur criteriu: să răspundă strict intereselor politice.

Îl somez pe domnul Cîțu să nu abuzeze de funcția pe care vremelnic o detine, împărțind banii publici ai românilor în mod discretionar. Ne vom apara si in instanta, daca va fi necesar. Rectificarea aprobată ieri de Guvern îi condamnă pe bucureșteni la lipsa de finanțare a unor servicii publice de maximă importanță. Nu voi permite ca lucrurile să rămână așa. (…)

Nu cerem banii nimanui, solicitam banii bucurestenilor, pe care acestia ii platesc prin impozite si taxe. Si contribuie cu 25% la PIB-ul tarii. Primaria Capitalei este singura din tara care nu incaseaza impozite si taxe locale, acestea mergand catre cele sase sectoare. Prin lege, bugetul PMB este alimentat de la Ministerul de Finante, din impozitul pe venit”, a scris Firea pe pagina de Facebook.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a explicat de ce nu a alocat banii: „Primăria deja a primit la rectificarea trecută 100 de milioane de lei dintre care știu că a cheltuit doar 33 de milioane. Deci mai aveau vreo 70 de milioane. Dacă ar fi fost argumentat, sunt sigur că ar fi primit acești bani.

Acolo unde am văzut o nevoie stringentă și nu au fost alocate fonduri, am alocat fonduri, deci am fi alocat și pentru Primăria București dacă era necesar. Ne uităm și la execuție atunci când alocăm fonduri și vedem dacă mai sunt bani în cont, care a fost execuția și apoi luăm o decizie”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.