Răscoală la Ditrău împotriva a doi brutari din Sri Lanka: „Dumnezeu știe de ce pot fi capabili”

FOTO: HG-Fotografie/Pixabay.com
FOTO: HG-Fotografie/Pixabay.com

Mai mulți locuitori ai comunei Ditrău, din județul Harghita, s-au revoltat după ce la o brutărie din localitate au fost aduși doi muncitori din Sri Lanka. Acum, potrivit radiocluj.ro, oamenii solicită Consiliului Local să organizeze un referendum cu privire la „afluxul” de imigranți. 

Potrivit Maszol.ro, pe Facebook a fost creat un grup, „Vrem Ditrău fără migranți”, ce numără peste 2.500 de oameni. Acolo au fost postate mai multe mesaje pline de ură la adresa muncitorilor străini și a proprietarului brutăriei.

Un angajat al brutăriei a declarat pentru ETV că oamenii veniți din Sri Lanka sunt „simpli, normali, curați, la fel ca noi”. De asemenea, patronul brutăriei a spus că a căutat angajați în localitate, însă nu a găsit.  Site-ul maszol.ro i-a întrebat pe localnici ce îi deranjează la cei doi, iar unul a spus că „acesta e doar începutul, vor veni și alții ca ei, și fiind bărbați, au și niște nevoi, Dumnezeu știe de ce pot fi capabili, vrem să împiedicăm asta”.

Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni, potrivit Agerpres.

Potrivit G4Media.ro, comuna Ditrău este locuită în proporție majoritară de etnici maghiari, iar un sondaj al UDMR, realizat în 2018, arăta că localnicii sunt decuplați complet de presa în limba română, urmăresc televiziunile de la Budapesta și aderă la mesajele anti-UE și anti-migranți promovate de Viktor Orban.

Puskas Elemér, primarul comunei Ditrău, a confirmat că se aşteaptă la prezenţa protestatarilor, cărora le va da posibilitatea de a-şi exprima opinia în şedinţa Consiliului Local. Proprietarul brutăriei atrage însă atenţia că în spatele panicii s-ar putea afla conflicte personale.

FOTO: HG-Fotografie/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.