Rafila: România va cumpăra vaccinuri împotriva variolei maimuței

alexandru rafila
Foto: Captură Observator / YouTube

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că România va cumpăra câteva sute de doze de vaccin împotriva variolei maimuței.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme, o facem. Mai mult, prin mecanismul european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice, HERA, vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a spus ministrul.

„Discutăm de câteva sute de doze, probabil maxim 1000 de doze care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic, nu este o transmisibilitate similară cu cea de la infecția cu noul coronavirus”, a completat el.

Potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA, există mai multe vaccinuri care sunt eficiente împotriva variolei maimuței dacă sunt administrate înainte de expunerea la virus.

Două astfel de vaccinuri care au primit aprobare în SUA sunt ACAM200 și JYNNEOS (cunoscute și drept Imvamune sau Imvanex).