PSD vrea să înființeze încă o categorie de pensionari

Foto: Pixabay

Mai mulți parlamentari PSD vor instituirea unei noi categorii de pensionari, în care vor fi incluși un anumit tip de muncitori.

Deputați PSD din Brăila, Constanța, Tulcea, Galați sau Călărași, orașe cu șantiere navale funcționale, doresc ca muncitorii de aici să iasă la pensie cu 10 ani mai devreme decât prevede legea în acest moment.

Astfel, după ce au muncit 30 de ani în domeniu, angajații șantierelor navale vor putea să beneficieze de o bonficiație de 10 ani, ceea ce înseamnă că vor putea ieși la pensie la 55 de ani (bărbații), respectiv 53 de ani – femeile.

Parlamentarii PSD susțin introducerea acestei măsuri pentru cei care lucrează în următoarele domenii de activitate: construcții de nave, control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj şi electrică montaj.

Deputații cred că muncitorii din aceste domenii se expun la numeroase riscuri în timpul anilor de muncă. Potrivit proiectului depus la Senat, măsura reducerii vârstei de pensionare pentru constructorii de nave “ţine cont de condiţiile speciale zilnice pe care aceștia le îndură (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice)”.

Acest an este ultimul în care românii pot beneficia de pensia anticipată, pentru că, din 2021 intră în vigoare o nouă lege a pensiilor, care elimină varianta pensiei anticipate fără penalizări.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat de Parlament, iar apoi promulgat de președintele Klaus Iohannis.