PSD a decis când se votează guvernul PNL în Parlament

angajarea răspunderii guvernului parlament
Foto: cdep.ro

Calendarul pe care l-a propus PNL pentru învestirea guvernului condus de Ludovic Orban a picat la votul din ședința Birourilor permanente reunite, unde PSD încă are majoritatea. Ședința a început la ora 12:00 și a durat doar 30 de minute.

Ludovic Orban dorea ca mâine, 29 octombrie, să fie audierea miniștrilor desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere, iar miercuri, 30 octombrie, de la ora 10:00 să fie ședința comună de plen a Parlamentului, în care să se dea votul de încredere.

Însă, parlamentarii PSD s-au impus și s-a decis ca miniștrii propuși să fie audiați marți și miercuri, iar votul în plenul Parlamentului să fie luni, 4 noiembrie.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că se bazează pe voturile a 234 de parlamentari, în condițiile în care, pentru a trece, are nevoie de minim 233 de susținători dintre aleși. 225 de voturi vor veni de la PNL, USR, ALDE, UDMR, PMP și minorități.

„Mai avem angajamente de vot azi din partea a cel puțin nouă parlamentari. Am angajat discuții cu foarte mulți parlamentari, individual. Vom discuta în continuare cu parlamentari Pro România pentru a participa efectiv, ca să nu participe la boicotul PSD”, a spus Ludovic Orban.

Față de moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, Orban a pierdut susținerea parlamentarilor de la Pro România. Victor Ponta a spus că nu va vota guvernul PNL din motive doctrinare.

„Suntem un partid nou, în creștere, suntem singurul partid care mai apără interesele oamenilor de centru-stânga. Din acest motiv nu vom susține un guvern de dreapta. (…) Noi am votat pentru moțiunea de cenzură pentru că guvernul Dăncilă era incapabil. Asta nu înseamnă că trebuie să votăm orice guvern. O să votăm unul care corespunde așteptărilor noastre”, a declarat Victor Ponta.

În schimb, liderul Pro România a spus că susține varianta alegerilor anticipate „pentru că e un lucru bun pentru țară”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.