Propunere: supermarketurile să aibă program în weekend până la ora 13.00, pentru ca angajații să stea cu familia

supermarket
Foto: reverent / pixabay.com

Reprezentanții micilor comercianți din România cer ca supermarketurile și hipermarketurile să funcționeze cu program redus pentru ca angajații acestora să aibă mai mult timp pe care să-l petreacă în familie.

Propunerea s-ar aplica atât micilor comercianți, cât și marilor lanțuri. Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, a declarat la postul de radio RFI că aceasta a fost una dintre propunerile discutate la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu la Guvern.

Potrivit acestuia, sunt 200.000 de angajați în retail care ar avea mai mult timp liber dacă magazinele ar fi închise în weekend: „Am convenit că ar fi cel mai indicat să închidem sâmbătă la ora 13.00 sau 14.00 sau 15.00, la cât se stabilește, și duminică la fel, la ora 13.00, 14.00 sau 15.00. Rațiunea e bazată și pe faptul că cea mai importantă resursă a noastră sunt oamenii cu care lucrăm. După cum știți, forța de muncă e din ce în ce mai greu de găsit.”

„Ați observat, în retailul mare deja au început să apară expați, au început să apară lucrători din alte țări, din Ceylon, din Pakistan, din India, pentru că nu mai găsim oameni cu care să lucrăm. Și atunci noi am încercat să vedem care e cauza faptului ăsta, de nu găsim forță de muncă. Și nu salariul am concluzionat că e cel mai important lucru, ci că timpul liber.

Chiar dacă noi oferim două zile libere pe săptămână, conform legii angajaților, chiar dacă ei lucrează 40 de ore pe săptămână, ei vor să stea cu familia și au nevoie de un weekend liber sau măcar de o zi două de weekend, să le prindă și ei o dată, de două ori pe lună. Și am constatat că ar fi mult mai bine dacă am închide magazinele la ora 13:00 sau 14:00 sau 15:00 sâmbăta și duminica la fel, la 13:00, 14:00 sau 15:00, la cât o să se stabilească, astfel încât să lucrăm cu o tură.

În general, în retail se lucrează cu două ture. Să lucrăm cu o tură sâmbăta și duminica asta, dau un exemplu și cealaltă tură să fie liberă și să lucrăm cu cealaltă tură sâmbăta și duminica viitoare și tura de sâmbăta și duminica seara să fie liberă. Nu vă ascund că am studiat impactul. Suntem 40.000 de companii pe codul 4711 cu bilanț depus la anul trecut și cu cifre de afaceri declarate și cu totul în regulă, care însumează aproape 200.000 de angajați. Deci, din start cred că 200.000 de angajați s-ar bucura foarte, foarte mult dacă măsura asta ar fi luată”, a mai spus el.

„Avantaje sunt multe, și sectorul HoReCa s-ar bucura. Poate oamenii ar mai merge și la un teatru, la un muzeu, la un cinematograf. Adică lucrurile s-ar consuma altfel sâmbătă după-amiaza și duminică după-amiaza, decât un turist de mall. Am stat și am pus în balanță și ce s-ar putea întâmpla rău. Mai ales că vine propunerea din partea unei asociații de retail, nu din partea unei asociații sindicale. Și am tras concluzia așa: vânzările, cu siguranță, după ce oamenii se vor obișnui, se vor muta cu siguranță de sâmbătă după amiază, sâmbătă dimineață, de duminică după-amiază, duminică dimineață sau în timpul săptămânii. Da, putem să mărim chiar programul în timpul săptămânii cu o oră, pentru că foarte mulți clienți se plâng de faptul că nu ajung în timp util de la serviciu să și facă cumpărăturile”, a adăugat Paraschiv.

Foto: reverent / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.