Programul Rabla Clasic va dispărea. Se vor acorda bani pentru un singur tip de mașini

mașină mașini
Foto: fill / pixabay.com

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au fost lansate marți. Bugetul pentru prima categoria, în care sunt incluse mașinile pe benzină și motorină, a scăzut, iar tendința va continua. Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, se dorește ca în câțiva ani să se finanțeze prin Rabla doar mașini care sunt „prietenoase cu mediul”.

În 2024, Rabla Plus are un buget de un miliard de lei, de peste trei ori mai mare decât Rabla Clasic, la care bugetul este de 300 milioane lei, aproape la jumătate față de ediția din 2023.

„Ne vom ține de promisiunea făcută: vom lua banii de la Rabla Clasic – adică de la motoarele diesel, de la cele pe benzină și alte tipuri de combustie convențională – și vom muta banii spre Rabla Plus. Este ceea ce se va întâmpla și anul acesta și este ceea ce o să se întâmple și în anii viitori.

Trebuie să înțelegem că în câțiva ani, această majorare într-o parte și diminuare în cealaltă parte va însemna că vom finanța la un moment dat doar autoturisme prietenoase cu mediul”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la lansarea Rabla 2024.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, consideră că, şi în condiţiile unei bonificaţii mai mici, apetitul pentru maşini electrice va rămâne la fel de mare ca în trecut. ”Eu cred că 5.000 de euro pentru un autoturism care de multe ori nu depăşeşte 25.000 de euro cred că e o sumă binevenită şi cred că e o sumă care ar putea să determine o persoană să achiziţioneze un autoturism electric în detrimentul unui autoturism cu combustie internă”, a declarat ministrul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.