Programul Rabla 2018: Tot ce trebuie să știi despre condițiile din acest an

Rabla 2020
Programul Rabla. Foto: Pixabay

Programul Rabla 2018 va fi repornit luni, 17 septembrie, urmând să fie alocate 30.000 de prime de casare, a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Băicoi.

Potrivit ministrului, Guvernul a aprobat o rectificare a Fondului pentru Mediu cu 198 de milioane de lei pentru Programul Rabla 2018, una dintre cele mai de succes inițiative ale orânduitorilor patriei din ultimii ani.

„De luni va începe programul Rabla. Cele 30.000 de prime de casare aprobate prin rectificare vor putea fi accesate de către români. Acordăm în continuare aceeaşi primă de casare de 6.500 de lei, putem să cumulăm această sumă de casare. Dacă cumpărăm o maşină hibrid, primim încă 1.700 de lei”, a explicat ministrul Grațiela Gavrilescu, scrie Agerpres.

În acest an au mai fost acordate încă 20.000 de astfel de prime de casare pentru achiziția de mașini noi. Dacă se vor epuiza și primele acordate în această nouă tranșă a programului Rabla 2018, Guvernul va menține pragul de 50.000 și anul viitor, cu toate că numărul e aproape dublu față de media alocărilor din ultimii ani.

Programul Rabla 2018: Condiții pentru persoane fizice

La programul Rabla 2018 pot participa atât persoane fizice, cât și persoane juridice.

Pentru a obține prima de casare, mașinile scoase din circulație trebuie să aibă o vechime de cel puțin opt ani, adică să fi fost înmatriculate inițial în România înainte de 1 ianuarie 2011.

De asemenea, există câteva condiții pe care proprietarul persoană fizică trebuie să le îndeplinească pentru a avea dreptul la prima de casare:

  • are domiciliul sau reședința în România;
  • nu are obligații de plata la bugetul local;
  • s-a înscris la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou, obținând notă de înscriere;
  • a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat și a obținut certificatul de distrugere;
  • a radiat din evidență circulației autovehiculul uzat și a obținut certificatul de radiere;
  • a prezentat producătorului validat dovadă distrugerii și a radierii din evidență circulației a autovehiculului uzat;
  • a achiziționat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat notă de înscriere.

La casarea mașinilor vechi și poluante se poate obține și un ecobonus, dar doar în următoarele condiții:

  • la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei.
  • la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei;

Mai mult, ecobonusurile se pot cumula dacă mașină îndeplinește ambele condiții, putând ajunge la 9.200 de lei.