Programul ”Prima Casă” își schimbă numele. Noile condiții pentru ”O familie, o casă”

Foto: https://unsplash.com/photos/_0URG2ZegMc

Ministerul Finanțelor vrea să schimbe denumirea programului ”Prima casă” în ”O familie, o casă” și să modifice anumite condiții pentru accesarea acestuia.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, susține că inițiativa Guvernului, luată după consultări cu reprezentanții Băncii Naționale a României, are un caracter social, fiind adresată persoanelor cu venituri reduse.

Astfel, noul program va introduce un prag de venit pentru beneficiari și un preț maxim de achiziție al locuinței care poate fi achiziționată. Este propusă și o acordare de subvenții de dobândă, care ar consta în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile care au cel puțin un copil.

Iată câteva dintre noile condiții pentru programul ”O familie, o casă”:

  • La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei.
  • Pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
  • Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
  • Reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
  • Reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.