Primul studiu care arată că vaccinul de la Oxford este sigur și produce o reacție imunitară puternică

coronavirus vaccin
Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com

Vaccinul dezvoltat de cercetătorii de la Oxford, Marea Britanie, și de compania AstraZeneca, este „sigur” și produce o reacție imunitară puternică, arată primele rezultate ale studiului clinic, relatează „The Independent”.

De asemenea, vaccinul cauzează puține efecte secundare și antrenează organismul pentru a produce anticorpi și celulele albe care să lupte împotriva coronavirusului. Testele clinice din prima fază au implicat 1.077 de persoane.

Cercetătoarea Sarah Gilbert, co-autor al studiului realizat de Universitatea Oxford și publicat în jurnalul științific „The Lancet”, a descris rezultatele ca fiind promițătoare, însă a spus că mai este mult de muncă până în momentul în care „putem confirma că vaccinul nostru va ajuta la gestionarea pandemiei de COVID-19”.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că rezultatele sunt „foarte pozitive” și i-a felicitat pe oamenii de știință care lucrează la vaccin.

„Nu există garanții, nu suntem deocamdată acolo, și va fi nevoie de mai multe studii – dar acesta este un pas important în direcția corectă”, a scris el pe Twitter.

În studiul publicat luni, 20 iulie, în revista „The Lancet”, cercetătorii arată că vaccinul a produs un răspuns imunitar dual la persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani: un răspuns al celulelor imunitare T la maximum 14 zile de la vaccinare și un răspuns al anticorpilor după 28 de zile.

Va fi nevoie de mai multe teste clinice pentru a stabili cât timp rezistă aceste celulele în organism. De asemenea, deocamdată nu este clar dacă vaccinul poate preveni infecția cu coronavirus sau poate ajuta la reducerea simptomelor bolii.

Cercetătorii au mai arătat că vaccinul cauzează efecte secundare minore, care pot fi reduse cu ajutorul paracetamolului. Nu au fost identificate efecte adverse periculoase.

Datele incluse în studiul publicat în „The Lancet” se referă doar la primele 56 de zile ale testelor clinice. Testele continuă și în prezent, mai notează „The Independent”.

Fazele 2 și 3 ale testării vor evalua dacă vaccinul este eficient. În cadrul acestor faze vaccinul va fi administrat unui număr de aproximativ 10.000 de persoane din Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia și SUA.

Vaccinul, care se numește AZD1222, este realizat dintr-un virus modificat genetic. Este vorba despre virusul care cauzează răceala comună la cimpanzei.

Virusul a fost „slăbit” pentru ca el să nu declanșeze nicio boală la oameni și a fost modificat pentru a avea coroana de proteine a SARS-CoV-2, aceasta fiind „unealta” pe care coronavirusul o folosește pentru a invada celulele umane.

Când materialul genetic din vaccin intră în corpul uman, el „învață sistemul imunitar să recunoască virusul SARS-CoV-2”, a explicat co-autorul Andrew Pollard.

Universitatea Oxford a făcut un parteneriat cu AstraZeneca pentru a produce și distribui vaccinul la nivel global. Gigantul farmaceutic AstraZeneca și-a luat deja angajamentul de a produce două miliarde de doze.

Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com