Primul medicament pe bază de cannabis ce va putea fi vândut în România

cannabis
Foto: 7raysmarketing / pixabay.com

Medicamentul Epidyolex, produs de compania britanică GW Pharmaceuticals pentru a trata crizele pacienților care suferă de două tipuri rare de epilepsie, a fost aprobat de Comisia Europeană și de Agenția Europeană pentru Medicamente și va putea fi comercializat în statele membre UE, inclusiv în România.

Este pentru prima dată când Uniunea Europeană a aprobat folosirea unui produs medical pe bază de canabis, relatează BBC.

De acum încolo, medicii vor putea prescrie Epidyolex – o soluție orală de canabidiol, un compus găsit în planta de cannabis – dacă vor considera că medicamentul îi ajută pe pacienți.

Epidyolex a fost aprobat ca tratament pentru pacienți de peste 2 ani care suferă de sindromul Lennox-Gastaut sau de sindromul Dravet. Acestea sunt afecțiuni epileptice dificil de tratat, care pot provoca mai multe crize pe zi.

Noul medicament va fi folosit în combinație cu un alt medicament pentru epilepsie, numit clobazam.

Soluția orală de canabidiol are aromă de căpșune și trebuie luată de două ori pe zi. Ea nu are efectul de drog asociat în mod curent cu țigările de cannabis. Potrivit companiei producătoare, atunci când este folosit împreună cu alte terapii împotriva epilepsiei, Epidyolex reduce semnificativ frecvența crizelor la pacienții cu sindromul Lennox-Gastaut și la cei cu sindromul Dravet.

Cele mai frecvente efecte adverse care au apărut la pacienții tratați cu Epidyolex au fost somnolența, apetitul scăzut, diareea, febra și stările de vomă.

Aproximativ 50.000 de copii și de tineri adulți din Europa suferă de cele două tipuri de epilepsie, potrivit „The Guardian”.

Noul medicament este deja vândut în Statele Unite, unde aproximativ 15.000 de tineri au fost tratați cu Epidyolex. Medicamentul a primit aprobare în SUA în iunie 2018.

Foto: 7raysmarketing / pixabay.com