Primul curs de inițiere în surdocecitate pentru interpreți în limba semnelor române

Sursa: Fundația Sense International România

Persoanele cu surdocecitate din România reprezintă un grup vulnerabil, marginalizat, izolat, afectat de inegalități și excluziune socială. Combinația celor două dizabilități, de vedere și de auz, ridică bariere grave în calea accesării serviciilor, date fiind dificultățile majore în comunicare, orientare și mobilitate, în accesarea informației, la care se adaugă lipsa interpreților perfecționați în domeniu.

În acest context, Fundația Sense Internațional România a organizat în perioada 4 septembrie – 16 octombrie 2023 primul Curs de inițiere în surdocecitate pentru interpreți în limba semnelor române, la care au participat 17 interpreți cu experiență din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Slatina, Bârlad și Brașov.

Cursul a totalizat un număr de 44 de ore de pregătire teoretică și practică și a avut atât o componentă online, pe platforma de e-learning a organizației, www.cursuri.surdocecitate.ro, cât și o componentă față în față.

Astfel, în cadrul a 4 sesiuni online, cursanții au aflat despre specificul surdocecității, care sunt principalele tipuri și cauze, noțiuni de bază privind anatomia și fiziologia simțurilor, precum și elemente legislative privind surdocecitatea.

Sursa: Fundația Sense International România

Un moment special în cadrul cursului a fost prezența lui Viorel Micu, interpret al profesorului Vasile Adamescu, și a invitaților de la Sense Internațional India și Sense UK, care au împărtășit experiența lor privind interpretul pentru persoane cu surdocecitate.

În atelierul față în față, organizat la Predeal în perioada 14-17 septembrie, participanții au exersat metodele de comunicare și adaptările necesare persoanelor cu surdocecitate, dar și aspecte de orientare și mobilitate, folosind bastonul alb-roșu, simbol al surdocecității la nivel mondial. Prin jocuri de rol și exerciții creative, aceștia au experimentat o parte dintre provocările cu care se confruntă în viața de zi cu zi persoanele cu văzul și auzul afectate, ghidați de trainerul cursului, asistent univ.dr. Ioana Tufar.

„Emoția a fost cuvântul ce a străbătut asemeni unui fir roșu această formare. Postura de interpret pentru persoane cu surdocecitate este una extrem de solicitantă pentru un interpret în limba semnelor române. Se știe atât de puțin despre surdocecitate, doar uniți putem schimba mentalități, putem aduce „lumină” în viața persoanelor cu surdocecitate!”, a declarat Angela Mate, profesor psihopedagog și interpret în limba semnelor române.

Aceasta a fost prima ediție a Cursului de inițiere în surdocecitate pentru interpreți în limba semnelor române.

Sursa: Fundația Sense International România

„Am creat acest prim curs dedicat interpreților în limba semnelor române pentru a răspunde unei nevoi reale de instruire și de informare cu privire la specificul surdocecității ca dizabilitate distinctă și foarte complexă. Ne bucurăm că participanții au primit cursul cu atât de mult entuziasm și ne dorim să organizăm noi ediții pentru a avea cât mai mulți interpreți specializați în domeniul surdocecității. Mai sunt foarte multe de făcut, vom continua și eforturile de armonizare a legislației privind surdocecitatea, dar acum avem alături de noi interpreți dedicați, prieteni ai persoanelor cu surdocecitate din România”, a declarat Etelka Czondi, director Sense Internațional România.

Cursul de inițiere în surdocecitate pentru interpreți în limba semnelor române face parte din proiectul „Vocea persoanelor cu surdocecitate din România”.

Proiectul este derulat de Fundaţia Sense Internaţional România în parteneriat cu Sense International, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.