Primul cartier de bordeie din România

Așa arată un eco-bordei. Foto: Captură Digi24

Un grup de tineri au ridicat, cu fonduri europene, lângă Timișoara, primul cartier de bordeie din România, iar prețul unei astfel de locuințe, folosite sute de ani de românii cu puține mijloace, este uriaș.

Inițiatorii proiectului, scrie Digi 24, vor să vândă un bordei și cu 75.000 de euro. Bordeiele sunt făcute din lemn și argilă, acoperite cu iarbă, și ar fi confortabile și prietenoase cu mediul înconjurător.

Bordeiul este o casă săpată în pământ, deasupra căruia, pe vremuri, se plantau legume și zarzavaturi. Cartierul modern de bordeie prinde contur la Săcălaz, lângă Timișoara.

”Reglează umiditatea în aer și funcționează ca baterie termică. Umiditatea rămânând constantă, noi putem garanta că nu o să crească bacterii, mucegaiuri, nu o să se facă condens”, spune Vlad Stanciu, inițiatorul ineditului proiect imobiliar.

Timpul de construire al bordeielor este unul scurt, pereții unei astfel de case fiind gata în doar două zile.

”Vara pe pereți se face o micro evaporare, așa cum se întâmplă la casele batrânești, că asta face argila, și atunci răcorește putin, iar iarna e ca și o teracotă – odată ce s-a încălzit rămâne caldă”, a mai spus Stanciu pentru sursa citată.

Bordeile ecologice sunt garantate pentru 50 de ani. Cartierul a fost construit cu bani europeni, iar cea mai ieftină locuință costă 47.000 de euro, cea mai scumpă fiind de 75.000 de euro.