Primăria Capitalei vrea târg de Crăciun în Piața Victoriei. Unde se vor aduna protestatarii?

Piața Victoriei. Foto: Root FileSystem / Flickr
Piața Victoriei. Foto: Root FileSystem / Flickr

Primăria Bucureștiului a decis să organizeze, pentru prima oară în istorie, un târg de sărbători în Piața Victoriei, locul de adunare al protestatarilor anti-corupție.

Toate cele trei mari piețe ale Bucureștiului sunt ocupate în luna decembrie cu târguri de Crăciun. Cum legea prevede că două manifestații nu pot avea loc în același timp în același loc, rămâne de văzut ce soluții vor găsi protestatarii, care au anunțat deja un miting de Ziua Națională, în 1 decembrie.

Primăria anunțase recent programul târgurilor din Piața Constituției și Piața Universității, însă decizia de a organiza un eveniment similar în Piața Victoriei este o idee nouă, venită la solicitarea a două instituții subordonate Consiliului General al Municipiului București: Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București și Centrul Cultural al Municipiului București.

Potrivit comunicatului emis de instituția condusă de Gabriela Firea, evenimentul cultural este dedicat copiilor.

Primăria va instala, în alveola din mijlocul Pieței Victoriei, o scenă și mai multe corturi, containere, cât și 30 de căsuțe. Amenajarea zonei va avea loc între 2 și 5 decembrie, în timp ce începând cu data de 17 decembrie și până în 20 decembrie se va face dezafectarea târgului de sărbători.

Primăria Capitalei va organiza în Piața Victoriei și un concert de Revelion.

Protestele anti-corupție care continuă să strângă zeci de mii de oameni în București și în marile orașe vor trebui să se adapteze la noua situație. Reprezentanții societății civile consideră acțiunea de sărbători a Primăriei din Piața Victoriei drept o încălcare a dreptului de a-și striga nemulțumirile în stradă.

Adrian Moraru, directorul Institutului de Politici Publice, susține că organizarea târgului este un atac la drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Duminica trecută, peste 30.000 de bucureșteni s-au adunat în Piața Victoriei, de unde au plecat într-un marș spre Piața Constituției, scandând împotriva corupției, a modificării legilor justiției și a coaliției de guvernare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.