Prima stradă „inteligentă” din România

Imagine din proiectul străzii smart din Cluj-Napoca
Imagine din proiectul străzii smart din Cluj-Napoca

O stradă din cartierul clujean Mărăști va fi amenajată astfel încât să ofere mai mult spațiu pentru pietoni și dotări tehnologice.

Consilierii locali clujeni urmează să voteze, în ședință extrodinară, indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea și pietonalizarea străzii Molnar Piuariu pentru a se atrage fonduri europene.

Pe strada „smart” vor fi bănci cu încărcător, stâlpi de electricitate cu WiFi, stații de încărcare pentru trotinete, mașini, biciclete și o șosea pentru mașini de două ori mai mică decât e acum.

„Municipalitatea clujeană are posibilitatea depunerii unor proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Obiectivul investiției este reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul rutier motorizat”, se arată în proiectul de hotărâre.

Pe lista de obiective ale proiectului sunt trecute: construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale; dotare cu mobilier urban (bănci, suport parcare biciclete); reducerea traficului motorizat în zonă în favoarea dezvoltării unei rețele attractive de trasee ciclistice; plantare de arbori; asigurarea de zone pietonale.

Întregul proiect se întinde pe o suprafață de 4.466 de metri pătrați, iar valoarea totală a investiției este estimată la 5,96 de milioane de lei. Durata de proiectare și execuția lucrările este de 9 luni.

Obiectivul investiției este reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul rutier motorizat.

”Sunt propuse bănci cu încărcare electrică pentru mobile, sunt stâlpi de iluminat cu tehnologie LED de ultimă generaţie care au incorporate sisteme pentru WIFI pentru internet în spaţiu public, dar şi dotări precum staţii de încărcare electrice pentru biciclete sau trotinete”, a explicat Ovidiu Câmpean, coordonatorul proiectului, pentru Europa FM.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.