Prima reacție a lui Iohannis pe subiectul Ordonanței lui Toader

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a făcut, joi dimineață, la Bruxelles, o declarație în care s-a referit și a adoptarea ordonanței care schimbă Legile Justiției.

„Avem multe lucruri de discutat. Bunăoară pensionarea magistratilor e o chestiune pe care am semnalat-o, am cerut Parlamentului o reevaluare. Nu au făcut-o, apoi ministrul Justiției să vină, fără o evaluare transparentă, să schimbe articole, dar nu a rezolvat problema, pur și simplu, le-a amânat. S-au introdus pentru noapte noi condiții pentru procurori. Se ignoră avizele CSM. Nu se legiferează corect”, a declarat președintele.

Președintele a mai spus și că „nu se legiferează corect”, iar lumea se așteaptă ca acest lucru să se facă „transparent și ținând cont și de opiniile sistemului”.

„Or, se vede ca PSD-ALDE nu doreste sa legifereze tansparent, sa se consulte cu partenerii. Nu e calea buna care va duce la pace sociala si nu va rezolva problemele in Justitie.

Nicio lege nu e retroactiva si nicio OUG, dar stim sa sunt solicitari catre Avocatul Poporului pentru a sesiza CCR si eu voi astepta in continuare si apoi voi intra mai mult in detalii”, a adăugat Iohannis.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis că Ordonanța de Urgență dată de Guvern, care aduce modificări în legile justiției modificate de curând, nu se aplică retroactiv.

Mai exact, toți procurorii rămân în funcții, iar OUG se aplică de acum înainte.

În OUG se spune că „pentru a fi numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”. Niciun procuror DNA nu a dat concurs.

OUG-ul lui Tudorel Toader mai arată că „procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.