Prima oara cand cumperi camere de supraveghere? Familiarizeaza-te cu termenii tehnici!

camere de supraveghere
Foto: Pixabay

Daca doresti sa iti dotezi locuinta sau sediul business-ului tau cu camere de supraveghere si este pentru prima data cand achizitionezi un astfel de echipament, poti fi coplesit de varietatea mare de produse si de termenii tehnici care le insotesc. Citind acest articol, te vei familiariza cu terminologia specifica supravegherii video si vei putea achizitiona camerele de supraveghere potrivite nevoilor tale. Iata care sunt cei mai importanti termeni ai acestui domeniu:

FPS (Frames Per Second). FPS desemneaza numarul de cadre (poze) pe care o camera de supraveghere le realizeaza in fiecare secunda. Cu cat FPS-ul este mai mare, cu atat imaginile vor fi mai cursive, insa vor ocupa si un spatiu mai mare de stocare.

Lux. Aceasta este unitatea de masura a intensitatii luminoase. 0 lux inseamna intuneric total.

Pixeli. Pixelul reprezinta cel mai mic element component al unei imagini digitale. Un numar cat mai mare de pixeli inseamna o imagine mai de calitate a unei camere de supraveghere.

TVL (TV Lines). Aceasta notiune desemneaza numarul de linii orizontale si verticale care se pot distinge pe ecran, fiind echivalentul analogic pentru pixeli. Cu cat TVL este mai mare, cu atat imaginea este mai clara.

Lentila fixa. Aceasta nu permite reglarea distantei focale, a unghiului de vedere si a nivelului de zoom al unei camere de supraveghere.

Lentila varifocala. Aceasta permite mai multe setari pentru ajustarea unghiului vizual, rapid si usor.

DVR (Digital Video Recorder). DVR-ul este „creierul” intregului sistem, care preia imaginile surprinse de camerele de supraveghere si le transforma in format digital. DVR-ul se foloseste pentru stocarea imaginilor inregistrate de camerele de supraveghere.

NVR (Network Video Recorder). Acest aparat digital se foloseste pentru inregistrarea video cu camere IP (digitale) sau wireless. Un NVR necesita o conexiune la internet, are un IP propriu si suporta formate full HD.

Senzor CCD/CMOS. Senzorul transforma lumina in semnale electrice, care formeaza imaginea video.

Infrarosu. Acestea sunt radiatii electromagnetice invizibile, cu efect termic, care permit inregistrarea alb-negru pe timp de noapte.

H264. Acesta este un standard de codare video, ultima generatie de compresie ridicata, care ajuta la diminuarea spatiului ocupat de inregistrari pe hard-disk.

Clasa de protectie IP. Clasa de protectie IP este standardul de protectie a camerei de supraveghere la intemperii (apa, praf) si obiecte straine care pot influenta fiabilitatea camerelor.

PTZ (Pan Tilt Zoom). PTZ desemneaza tehnologia prin care camerele de supraveghere pot fi controlate de la distanta, pe orizontala, pe verticala si prin zoom.

Evolutia tehnologica a facut ca, in ultimii ani, camerele de supraveghere lansate pe piata sa fie dotate cu functii inteligente. Iata in continuare unele dintre cele mai cunoscute si folositoare dintre acestea:

AWB (Auto White Balance). AWB-ul ajusteaza in mod automat setarile de culoare, pentru a obtine o calitate constanta a imaginii si un balans de culoare.

AGC (Automatic Gain Control). In momentul in care intensitatea luminii scade, AGC-ul mareste semnalul pentru a imbunatati calitatea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.

BLC (Backlight Compensation). Acest termen descrie procedeul prin care o camera de supraveghere poate compensa lipsa luminii prin marirea automata a expunerii.

HLC (High Light Compensation). Tehnologia prin care se detecteaza obiectele care genereaza o lumina intensa (spre exemplu farurile automobilelor) si care protejeaza impotriva supraexpunerii.

Dupa ce te-ai familiarizat cu notiunile de baza ale acestui domeniu, vei putea achizitiona camere de supraveghere potrivite pentru nevoile tale. Astfel, locuinta sau sediul business-ului tau vor fi in deplina siguranta, iar tu te vei putea bucura de linistea caminului tau sau te vei putea concentra la bunul mers al afacerii tale, fara riscuri.