„Prima doamnă” a Transnistriei ar avea cetățenie română

FOTO: tvrmoldova.md
FOTO: tvrmoldova.md

Autoritățile din România au fost sesizate cu privire la faptul că Svetlana Crasnoselscaia, soția liderului separatist de la Tiraspol, Transnistria, ar avea cetățenie română, potrivit TVR Moldova.

Situația a fost sesizată de președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi. Activistul civic a sesizat Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul României, deputații din Parlamentul Republicii Moldova, dar și Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

„În privinţa separatiştilor anti-români cu cetăţenie Română întreprindem următoarele:

1. Cazul făcut public, deconspirat, mediatizat.

2. Solicitare către Ambasada României de a aduce la cunoştinţa autorităţilor responsabile din România a faptului de acordare a cetăţeniei române contrar normelor legale.

3. Solicitare către Consulatul României în Republica Moldova de a revizui decizia de acordare a cetăţeniei şi de retragere a acesteia.

4. Petiţie la deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova cu solicitarea de a interveni legal prin mijloace de comunicare diplomatică şi inter-parlamentară în acest caz strigător la cer.

5. Sesizarea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie privind această abatere, în contextul celor peste 350.000 de dosare aflate în revizuire pentru fals în acte publice, anularea acestei cetăţenii.

6. Sesizarea organelor de drept şi de urmărire penală din România în privinţa acestor fărădelegi”, transmite Vlad Bileţchi.

Vlad Bilețchi susține că soția liderului transnistrean ar avea cetățenia română încă din 2013, potrivit ziarulnațional.md.

„Aceasta este Svetlana Crasnoselscaia, soția lui Vadim Crasnoselschi, așa-numitul președinte al Transnistriei (republica moldovenească nistreană, separatistă și nerecunoscută). Dumneaei are cetățenie română și a depus jurământ de credință patriei – România”, spune acesta, potrivit G4Media.ro.

Bilețchi subliniază că, deși atacă România, așa-zișii lideri transnistreni profită și „trăiesc europenește”: „În timp ce prorușii se zbat cu spume la gură pentru „independența Transnistriei” și lupta pentru „eliberarea de sub români”, liderii își fac cetățenie și acte românești. Trăiesc bine și europenește. România este rea și criticată doar pentru proștii care cred și le urmează propaganda, în rest fiecare trage ce poate și pupă drapelul României și depune jurământ de credință patriei”.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ana Guțu, a declarat săptămâna trecută că au fost blocate mai multe cereri de cetățenie.

„Am discutat cu ministrul justiției Cătălin Predoiu în ultima ședință de Guvern și dumnealui mi-a spus că actualmente există o situație neplăcută legată de rețelele criminale, care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei. Și mă refer la dosarele de solicitare a cetățeniei care vin, de exemplu, din partea a circa 350 de mii de cetățeni din Rusia și Ucraina, care printr-o minune au găsit acte de naștere pe teritoriul României Mari și acum solicită cetățenia română”, a declarat Ana Guțu, pentru Radio Europa Liberă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.