Prima comunitate de profesioniști de etnie romă din România

likerom
Foto: LikeRom

LikeRom.ro, prima comunitate a profesioniștilor de etnie romă din România, inițiată anul acesta de Fundația Agenția Împreună, și-a lansat spotul oficial.

Prin poveștile a zece ambasadori se dorește promovarea unor modele care să inspire generațiile viitoare.

Spotul oficial ilustrează metaforic lupta profesioniștilor de a trece peste dificultăți și de a persevera pentru a-și îndeplini visurile.

Cei care vor se pot înscrie pe www.likerom.ro pentru a fi unul dintre profesioniștii care inspiră generațiile viitoare.

Unul din elementele centrale ale campaniei LikeRom este spotul video. Adeseori, profesioniștii romi nu se identifică cu grupul etnic din care fac parte din frica de a nu fi stigmatizați sau marginalizați pe baza unor prejudecăți înrădăcinate în percepția colectivă.

Încă existentă în diverse forme – directă, indirectă, sau chiar instituționalizată – discriminarea îngreunează parcursul educațional și profesional al persoanelor rome. Tocmai de aceea, efortul unui rom de a reuși profesional este de două ori mai mare. Acesta este și conceptul central al spotului.

Laitmotivul campaniei este educația:

Alegi școala/ Alegi să știi/ Alegi să fii tot ce poți să fii/ Alegi sa te ții chiar dacă e greu/ Alegi pentru viitorul tău/ Alegi să te uiți în jur cu teamă sau curaj/ Iei atitudine cu tărie sau fugi/ Visezi sau acționezi/ Explorezi lumea sau clișeele.

Comunitatea LikeRom se conturează în jurul unei alegeri, aceea de a deveni profesionist.

Până acum au fost comunicate șapte din cele 10 povești, iar cele trei rămase vor fi publicate până în decembrie: pictorul Eugen Raportoru, experta în drepturile omului Cerasela Banica, inspectorul în asistență socială Oana Vulcan, profesoara de limbă engleză Roxana Marin, consultantul de fonduri nerambursabile Lucian Corobuta, medicul oncolog Corina Stanciu, consilierul parlamentar Andra-Mihaela Costache, activistul Marian Ursan, antrenorul de box Gabi Simion și Gilbert Costache, model și actor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.