Prima casă eco-pasivă din România. Cheltuielile pe timp de iarnă nu depășesc câteva zeci de lei pe lună

Foto: Evo House Coste Cluj

Prima casă eco-pasivă din România, construită în urmă cu trei ani de clujeanul Bela Barabas, a costat puțin peste 1.000 de euro pe metru pătrat.

Casa eco-pasivă vine, însă, la pachet cu multe economii la facturi, în special la încălzire, pe timpul iernii. Mai mult, o astfel de locuință este mereu ventilată cu un aparat ce recuperează din aerul viciat.

În 2015, casa a fost certificată de institutul german, iar echipa care a realizat proiectul a fost chemată să-l prezinte la secţiunea „Clădiri Inovative din Lume”, în cadrul conferinţei internaţionale a Caselor Pasive organizată la Leipzig, în Germania, scrie Adevărul.

Casa este construită din lemn și alte materiale ecologice.

”Revelaţia a fost după prima noapte, când m-am trezit şi am avut senzaţia pe care o aveam în copilărie sau în adolescenţă când eram cu cortul în pădure, acesta a fost efectul de aer proaspăt. De asemenea, am remarcat că am dezvoltat o sensibilitate la diferenţe mari de temperatură în alte clădiri, deoarece m-am obişnuit cu temperatura constantă, atât vara cât şi iarna. Astfel, noi facem 22,5-23 de grade Celsius în casă atât iarna cât şi vara”, a povestit proprietarul casei eco-pasive.

Ce este o casă eco-pasivă?

Pe timpul iernii, fiecare dintre cele trei apartamente din casă, de 50 de metri pătraţi, de 100 de metri pătraţi şi de 65 de metri pătraţi, au cheltuieli lunare cu încălzirea de mai puțin 50 de lei.

Sistemul de ventilație are un filtru, care costă 70 de lei, și trebuie înlocuit de 3-4 ori pe an.

Mai mult, clădirea eco-pasivă se răcește mult mai eficient pe timpul verii. Temperatura din casă este de cel mult 25 de grade, iar proprietarul clujean nu are aparat de aer condiționat.

”Institutul din Darmstadt (Germania) a stabilit modalităţile de a obţine o casă pasivă: eliminarea punţilor termice (locuri unde izolaţia casei este întreruptă), ferestre de calitate superioară, sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură, termoizolaţie de calitate şi construcţie etanşă. Pentru ca toate aceste cerinţe să fie îndeplinite, specialiştii trebuie să ţină cont de orientarea casei, de dimensiuni şi materialele de construcţie”, a mai spus clujeanul Bela Barabas.