Premierul Bulgariei dă vina pe români pentru răspândirea pestei porcine: ”Vin, mănâncă, aruncă!”

Foto: Pixabay

Boiko Borisov, premierul Bulgariei, a declarat că turiștii români sunt principalii vinovați pentru răspândirea pestei porcine africane la sud de Dunăre.

Potrivit publicației bulgare ”Dnevik”, liderul de la Sofia susține că ”românii aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pubelele de gunoi”.

Borisov a oferit o explicație și mai simplă pentru impactul românilor asupra țării pe care o conduce, parafrazându-l pe Iulius Cezar: ”Vin, mănâncă, aruncă”.

Boiko Borisov a adăugat că zilnic, în Bulgaria, intră peste 5.700 de autovehicule românești pe podul dintre Giurgiu și Ruse, iar premierul crede că mașinile poartă principala vină pentru răspândirea pestei porcine africane.

România se confruntă în continuare cu această boală letală pentru porci, care, anul trecut, a făcut ravagii în țara noastră, în special din cauza lipsei de reacție a autorităților. Sute de mii de porci au fost eutanasiați și îngropați în țara noastră în 2018, însă epidemia abia a ajuns la vecinii noștri de la sud de Dunăre.

Dacă până acum, autoritățile bulgare dădeau vina pe răspândirea pestei porcine africane pe mistreții din România, care trec Dunărea, se pare că premierul bulgar are altă părere.

Reacția României la aceste declarații nu a întârziat să apară, Ministerul Afacerilor Externe catalogând afirmațiile lui Borisov drept ”nefericite”.

”Nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care acestia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.