e-Stonia: Povestea primei țări din lume care s-a mutat pe internet

Estonia are doar 1,3 milioane de locuitori, însă a făcut progrese tehnologice uriașe în ultimii ani. Foto:Tony Bowden / Flickr
Estonia are doar 1,3 milioane de locuitori, însă a făcut progrese tehnologice uriașe în ultimii ani. Foto:Tony Bowden / Flickr

În timp ce România trăiește în era hârtiei și a copiilor legalizate, Estonia va deveni prima țară din lume capabilă să funcționeze doar pe internet.

Țara de lângă Marea Baltică va crea ”ambasade digitale” în toată lumea pentru a avea soluții de back-up în cazul unui atac cibernetic. Fostul stat sovietic dorește să devină prima țară cu o societate complet digitalizată, iar toate datele importante vor fi ținute pe internet, scrie Euronews.

În prezent, estonienii pot vota, își pot accesa datele de sănătate și își pot plăti taxele online. Guvernul de la Tallinn susține că 99 la sută din serviciile publice sunt disponibile electronic, fapt care a dus la o poreclă interesantă a statului baltic: e-Stonia.

Marten Kaevats, consilier pe probleme digitale al guvernului estonian, a spus că prima ”ambasadă digitală” a țării va fi deschisă în Luxemburg, în prima zi a anului viitor.

Kaevats spune că naturta decentralizată a stocării datelor înseamnă o mai mică vulnerabilitate în fața atacurilor cibernetice. ”Toate datele importante ale Estoniei vor fi ținute în diferite baze de date din lumea întreagă, care sunt, din punct de vedere legal, teritorii ale Estoniei. Vom fi prima țară din lume care poate exista fără un teritoriu fizic”, a exlplicat expertul.

Estonia, care și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică la începutul anilor ’90, s-a orientat rapid către noile tehnologii, iar în 2005 a devenit prima țară din lume care își desfășoară alegerile online.

Estonia a fost victima unui atac cibernetic major în 2007, când hackerii din Rusia au paralizat 58 de site-uri, printre care și câteva pagini guvernamentale.

”Societatea digitală a Estoniei este deja atât de sofisticată încât nu este posibil să ne întoarcem în era hârtiei. Trebuie să fim foarte pregătiți în fața unor posibile atacuri”, a adăugat reprezentantul guvernului de la Tallinn.

De cealaltă parte, România, țară care dă an de an unii dintre cei mai talentați tineri informaticieni din lume, nu este capabilă să pună la punct un sistem digital competent.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.