Povestea lui Mansa Musa. Cel mai bogat om care a trăit vreodată

Sursa foto: youtube.com

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, este cel mai bogat om din lume, potrivit unui top realizat de Forbes și făcut public la începutul lunii martie. De fapt, averea sa de 131 miliarde de dolari îl face cel mai bogat om din istoria modernă.

Dar în niciun caz nu e cel mai bogat om din întreaga istorie a omenirii, notează BBC, într-un articol dedicat unul rege vest-african din secolul al XIV-lea, Mansa Musa.

”Descoperirile recente despre prosperitatea lui Musa te lasă fără respirație. Este aproape imposibil să realizezi cât de bogat și de puternic era acest om cu adevărat”, spune un profesor de istorie de la Universitatea California, Rudolph Butch Ware.

Mansa Musa a fost ”mai bogat decât ar putea cineva descrie”, se arată într-un articol publicat în 2015 de siteul money.com.

În 2012, siteul american Celebrity Net Worth îi estima averea la 400 de miliarde de dolari. Totuși, istoricii spun că averea acestui rege e imposibil de socotit.

Cine a fost Mansa Musa

El s-a născut în 1280 într-o familie de conducători. Fratele său, Mansa Abu-Bakr, a condus imperiul până în 1312, când a abdicat pentru a pleca într-o expediție.

Conform istoricului sirian de secol XIV Shibab al-Umari, Abu-Bakr era obsedat de Oceanul Atlantic și de ce se afla sub apele acestuia. Se pare că acesta a plecat într-o expediție cu o flotă de 2000 de nave și mii de bărbați, femei și sclavi. Nu s-au mai întors niciodată.

Există însă și istorici cu alte teorii. Istoricul american Ivan Van Sertima spune că aceste nave au ajuns într-un târziu pe țărmurile sud-americane. Dar nu există însă nicio dovadă în acest sens.

În orice caz, plecarea lui Abu-Bakr a făcut ca puterea să ajungă în mâinile lui Mansa Musa. Sub domnia sa, imperiul Mali a crescut semnificativ. A anexat 24 de orașe, inclusiv Timbuktu.

Imperiul a ajuns să se întindă pe mai bine de 3200 de kilometri, de la apele Atlanticului la teritoriul de astăzi al Nigerului, ocupând părți din actualele teritorii ale unor state ca Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guineea-Bissau, Guineea și Coasta de Fildeș.

Cu așa întindere, imperiul a ajuns extrem de bogat, în special datorită zăcămintelor de aur și sare.

Potrivit British Museum, în timpul domniei lui Mansa Mura, imperiul Mali asigura jumătate din producția de aur a lumii. Și totul i se cuvinea regelui, notează BBC.

”Titlul de conducător suprem îi dădea lui Mansa Mura acces nelimitat la cea mai valoroasă resursă din lumea medievală”, spune Kathleen Bickford Berzock, specializată în artă africană la Block Museum of Art de la Northwestern University.

Marea călătorie spre Mecca

Deși imperiul Mali era atât de bogat în aur, faima sa nu era una mondială. Asta avea însă să se schimbe când Mansa Musa, un musulman devotat, a decis să meargă într-un pelerinaj la Mecca, trecând prin deșertul Sahara și prin Egipt.

Regele a plecat din Mali, potrivit istoricilor, cu o caravană de 60.000 de oameni.

A luat cu el întreaga curte regală și oficiali, soldați, negustori, artiști, conducători de cămile și 12.000 de sclavi, dar și capre și oi, pentru a avea provizii de hrană.

Practic, un întreg oraș care se tot muta prin deșert.

Un oraș ai cărui locuitori purtau veșminte din mătase persană, decorate cu aur. Chiar și sclavii erau îmbrăcați astfel. O sută de cămile mergeau una după alta, fiecare purtând sute de kilograme de aur pur.

Uimirea de la Cairo

Trecerea caravanei prin capitala egipteană Cairo i-a uimit pe locuitorii vremii. Istoricul al-Umari, care a vizitat orașul la 12 ani după trecerea lui Mansa Musa, a observat cum vorbeau oamenii din Cairo despre regele din Mali.

Musa a împărțit cu atâta ușurință aur prin orașul egiptean încât șederea sa de trei luni în acest loc a făcut ca prețul aurului în regiune să scadă sever timp de 10 ani, șubrezind economia întregului Egipt.

Compania de tehnlogie SmartAsset.com estimează că, din cauza deprecierii aurului, pelerinajul lui Mansa Musa a dus la pierderi economice de 1,5 miliarde de dolari în tot Orientul Mijlociu.

Lucy Duran, de la Școala de Studii Africane și Orientale din Londra, notează că artiștii din Mali care au fost în pelerinaj s-au supărat pe Mansa Musa.

”A dat atât de mult aur din Mali încât aceștia au început să nu îl mai laude atât de mult în cântecele lor, deoarece considerau că a irosit resurse locale în afara imperiului”, spune aceasta.

O generozitate excesivă

Tocmai această generozitate excesivă a lui Mansa Musa a pus imperiul Mali pe harta lumii, consideră istoricii. Timbuktu a devenit un soi de El Dorado african și oameni din întreaga lumea veneau pentru a vedea acest loc.

Chiar și în secolul al XIX-lea, Timbuktu încă avea un aer mistic de oraș pierdut, fiind țintă a vânătorilor de comori și a exploratorilor. Și asta în mare parte datorită exploatărilor realizate cu secole în urmă sub domnia lui Mansa Musa.

Mansa Musa s-a întors însă de la Mecca alături de o serie de învățați, inclusiv alături de unii descendenți ai profetului Mohamed, dar și alături de un poet și arhitect andaluz pe nume Abu Es Haq es Saheli. El este creditat drept creatorul moscheii Djinguereber.

Preocupat de cultură

Regele i-ar fi dat poetului-arhitect 200 de kilograme de aur. În banii de astăzi, ar însemna circa 8,2 milioane de dolari.

Mansa Musa a încurajat artele și arhitectura, dar a construit și școli, biblioteci și moschei. A pus și bazele unei literaturi proprii a imperiului pe care l-a condus. Timbuktu a ajuns în scurt timp un centru de educație, iar oameni din întreaga lume veneau pentru a studia aici.

Însă, după moartea lui Musa (regele a murit în 1337, la vârsta de 57 de ani), imperiul a revenit fiilor săi. În timpul domniei acestora, statele mici s-au desprins, iar întregul imperiu s-a destrămat.

Apoi, venirea europenilor a fost ultimul cui în sicriul acestui imperiu atât de bogat.

”Dacă europenii ar fi venit aici în timpul domniei lui Musa, când imperiul Mali era la apogeul puterii militare și economice, cu siguranță lucrurile ar fi stat cu totul altfel”, spune Rudolph Butch Ware, de la Universitatea din California.

Citiți și:

Cel mai mic regat din lume. Povestea unui loc superb din Europa și a regelui în sandale

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.