Povestea eroului care a murit încercând să salveze o femeie la maraton

FOTO: Edy Klocek/Facebook.com
FOTO: Edy Klocek/Facebook.com

În timpul maratonului Piatra Craiului de anul acesta doi concurenți și-au pierdut viața. Eduard Klocek, în vârstă de 39 de ani, și-a riscat viața pentru a salva o femeie care a căzut de pe munte în timp ce alerga. Din păcate, nici el nu a supravețuit.

Jakab Eniko, în vârstă de 45 de ani, din Odorheiu Secuiesc, a căzut într-un loc dificil, în coborâre, în zona Valea Urzicii-Prepeleac.

Potrivit salvamonitiștilor, poteca trece pe lângă un perete de stâncă și este mărginită de o prăpastie extrem de adâncă. Organizatorii au montat o coardă special pentru alergători, iar femeia ar fi trebuit să se țină de ea, însă se pare că n-ar fi observat-o. Eduard Klocek s-a oprit și a încercat să ajungă la ea, însă a căzut și el.

„Traseul este marcat, tot concursul s-a desfăşurat numai pe trasee marcate. În punctul unde au căzut cei doi alergători este o coborâre, cu o înclinaţie de 30 de grade, după care se face brusc o cotitură în dreapta, la un unghi de 90 de grade. Pe stânga, unde era prăpastia, organizatorii montaseră o coardă, ca oamenii să se poată sprijini în ea.

Probabil că a fost şi puţină ceaţă şi ei au venit şi repede, nu au reuşit să cotească dreapta. În timp ce vorbeam cu doamna care a anunţat primul caz, căderea doamnei de 45 de ani, ne-a spus: „Veniți repede, a mai căzut un concurent peste balustradă”.

Nu s-a mai putut opri. Traseul unde s-a produs tragedia este o potecă montantă de 35 cm lăţime. Era o zonă cu risc acolo”, a declarat administratorul Salvamont Argeş, Cristian Toma, pentru adevarul.ro.

Eduard Klocek era de profesie doctor chirurg, a lucarat mai mulți ani la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, iar de o perioadă lucra la un spital din Marea Britanie.

O prietenă a lui Eduard Klocek, Ana Sestacova, a declarat pentru Știrile Pro TV că acesta a alergat la mai multe maratoane, „e un profesionist” și a făcut trasee mult mai dificile.

De asemenea, despre tragedie au scris și organizatorii maratonului, într-o postare pe Facebook: „Știm că Eniko și Eduard erau alergători experimentați, omniprezenți la cursele de alergare montană din țară (…). Eduard iubea alergarea și iubea foarte mult oamenii… atât de mult iubea oamenii încât și-a pus viață în pericol încercând să o salveze pe Eniko și în cele din urmă a murit în această încercare! Este foarte trist, dar vrem să credem că ei au murit făcând ceea ce le plăcea lor mai mult să facă!”

În urma accidentului, Poliția a deschis un dosar în rem pentru uciderea din culpă și urmează să fie audiați și organizatorii maratonului pentru a se cerceta dacă au fost luate toate măsurile de siguranță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.