Pot transmite tulpina Delta cei vaccinați? Răspunsul specialiștilor

FOTO: vperemencom/Pixabay.com
FOTO: vperemencom/Pixabay.com

Apariția variantei delta a coronavirusului, mult mai contagioasă, a pus în discuție eficiența vaccinurilor, mai ales că, potrivit studiilor de până acum, procentul celor vaccinați care se pot infecta a crescut de la 5% la 12%. Clar este că cei care vaccinați care s-au infectat nu fac forme severe ale bolii și nu ajung la spital decât foarte rar.

Însă cei vaccinați pot transmite tulpina delta mai departe? „Probabilitatea de îmbolnăvire şi, implicit, de transmitere e mult mai mică la cei vaccinaţi. Nu există vaccin perfect pentru nicio boală transmisibilă.

Dar cei vaccinaţi au un risc de îmbolnăvire de 8-10 ori mai mic decât cei nevaccinaţi. Pentru tulpina Delta e ceva mai redus, dar sunt prevenite formele care necesită spitalizare şi decesul. În condiţiile astea, spitalele nu vor fi supraaglomerate”, a explicat dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, pentru adevarul.ro.

Profesorul în sănătate publică Răzvan Cherecheș spune că în momentul în care o persoană e vaccinată, sistemul imunitar „învață” să facă anticorpi anti-proteina spike, care e capsula din jurul virusului.

În momentul în care persoana respectivă – după ce a făcut ambele doze – ajunge să intre în contact cu virusul, acesta intră în organism. În momentul respectiv, oficial, persoana respectivă este expusă infecţiei: virusul intră în organism şi începe să se înmulţească.

Diferenţa e că sistemul imunitar al persoanei respective recunoaşte proteina spike şi începe să producă instant anticorpi, care încep să atace virusurile care sunt produse. Ştim, din studii, că undeva la 70% şi 90% dintre cei care au fost vaccinaţi nici nu se infectează, nici nu transmit infecţia – măsurabil vorbesc.

Adică, chiar dacă au fost expuşi infecţiei, sistemul lor imunitar e suficient de puternic încât să anihileze instant virusurile care se multiplică. Ei bine, la restul, există probabilitatea ca sistemul imunitar să fie un pic mai lent şi atunci ritmul în care se multiplică virusurile e mai rapid decât ritmul în care sunt distruse.

Aceştia fac forme uşoare sau medii. Ei pot să şi transmită infecţia, dar probabilitatea de transmitere este mult, mult mai mică decât la cei care sunt nevaccinaţi”, a declarat prof. Răzvan Cherecheş, pentru Adevărul.