Se întorc ninsorile și lapovița. Care sunt regiunile afectate

cod galben de ninsori
Foto: skeeze / pixabay.com

Meteorologii au emis astăzi o informare meteorologică de precipitații, inclusiv sub formă de lapoviță și ninsoare, valabilă de luni, 11 martie, ora 21, până marți, 12 martie, ora 11.

În intervalul de timp menționat vor fi precipitații în general moderate cantitativ, precum și intensificări ale vântului, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie.

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și sud-estul Transilvaniei vor fi precipitații, care vor depăși 10 litri/mp și local 15…20 litri/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie și lapoviță, dar temporar și pe arii relativ restrânse și sub formă de ninsoare, potrivit ANM.

În regiunile sudice și sud-estice, local vântul va avea intensificări, la rafală se vor atinge viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe litoral de până la 60…70 km/h.

În Carpații Meridionali și de Curbură vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, izolat mai consistent. Temporar vântul va avea viteze de 50…60 km/h, iar la altitudini mai mari de 1500 de metri de peste 70 km/h, zăpada va fi spulberată și ninsoarea viscolită.

Până astăzi, la ora 16.00, anumite regiuni din România se află sub cod galben de intensificări ale vântului (la munte) și ninsori viscolite (la peste 1800 de metri altitudine). Potrivit codului galben, la munte vântul va sufla tare, cu viteze de peste 80…90 km/h, iar în zona înaltă, mai ales a Carpaților Orientali și Meridionali, se vor depăși 100…120 km/h. La altitudini de peste 1800 de metri, în cursul nopții de duminică spre luni (10 / 11 martie), a nins viscolit.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.