Plaje sălbatice de pe litoralul românesc

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Două dintre plajele considerate până nu demult sălbatice au început să fie din ce în ce mai aglomerate. Este vorba despre Vadu și Corbu.

Mai mult, sunt turiști care au intrat direct pe plaja cu mașini și rulote, deși este interzis, iar amenda este până la 20.000 de lei.

Pe plaje sunt panouri puse de Administrația Rezervației Biosferi Delta Dunării prin care se informează că accesul mașinilor și camparea sunt interzise, însă mesajele sunt ignorate.

„Habitatul poate fi afectat prin folosirea mijlocului de transport şi prin defrişarea vegetaţiei, afectarea vegetaţiei, care formează componentele habitatului. Este o atitudine total necorespunzătoare, ţine de tot ce e mai rău legat de comportamentul oamenilor”, transmiteau reprezentanții Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, în urmă cu doi ani.

În acest articol vă prezentăm alte câteva plaje mai puțin cunoscute, care încă nu au fost invadate de mașini și sperăm să rămână așa:

Plaja Perișor. Se află la confluența Deltei Dunării cu Marea Neagră, în județul Tulcea, la 30 de kilometri de localitatea Dunavățul de Jos și la 25 de kilometri de Gura Portiței. Pentru a ajunge la plaja Perișor trebuie să mergi câteva ore cu barca pe canale pe care le știu cel mai bine localnicii.

Apa este cristalină, nisip cu scoici, păsări de tot felul și poți vedea inclusiv cai sălbatici. Te poți caza la localnici sau pensiuni. De aici poți viziata și lacurile Chiril, Isac, Uzlina, Isăcel și Gura Filatului.

Gura Portiței. Este situată între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării. Inițial un sat pescăresc, Gura Portiței este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai retrase destinații turistice de pe litoralul românesc. Accesul se face de regulă cu vaporașul, de la Jurilovca, Tulcea; cu autovehicule speciale se poate ajunge și pe drumul de coastă, fie de la Vadu, Constanța, pe la Periboina, fie de la Sfântu Gheorghe, Tulcea.

Plaja Tuzla. Se află la mijlocul distanței dintre Constanța și Mangalia. Aici găsești nisip fin și marea verde-albastră. Aici este și cel mai vechi far de pe litoralul Mării Negre, inaugurat în 1900. Sunt câteva terase unde se poate mânca pește proaspăt prins de pescari chiar în ziua respectivă. De asemenea, la o distanță de aproximativ 15 kilometri se află și Golful Pescarilor din Agigea.

Plaja Sulina. Este situată la aproximativ 3 kilometri de orașul Sulina. Poți ajunge aici pe jos în 20 -30 de minute. Nisipul este fin, iar apa mării este limpede și nu foarte adâncă până în larg. Este o zonă de importanță ecologică.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.