Pilula care ucide cancerul fără să afecteze celulele sănătoase. „E ca o furtună”

FOTO: qimono/Pixabay.com
FOTO: qimono/Pixabay.com

O pilulă care ucide cancerul, în sensul că pare să „anihileze” tumorile solide, este testată acum pe oameni, relatează Sky News.

„Pilula noastră care ucide cancerul este ca o furtună de zăpadă care închide un hub-cheie al unei companii aeriene, oprind toate zborurile numai în cazul avioanelor care transportă celule canceroase”, a explicat cercetătoarea Linda Malkas, care a dezvoltat noul medicament în ultimii 20 de ani.

În schimb, celulele sănătoase nu sunt afectate de medicament.

Noul medicament, numit AOH1996, a fost în dezvoltare timp de 20 de ani, iar acum se află în teste preclinice în SUA.

Pilula atacă o variantă canceroasă a unei proteine numite antigen nuclear de proliferare celulară (PCNA).

Studiile preclinice sunt realizate de City of Hope, una dintre cele mai mari organizații de cercetare și tratament pentru cancer din SUA.

„Datele sugerează că PCNA este modificat în celulele canceroase, iar acest fapt ne-a permis să proiectăm un medicament care vizează doar forma PCNA din celulele canceroase”, a explicat Linda Malkas.

Rezultatele inițiale sunt promițătoare, iar cercetările de până acum au ajuns la concluzia că pilula este eficientă în tratarea celulelor derivate din cancerele de sân, prostată, creier, ovare, col uterin, piele și plămâni.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.