Pfizer a dat în judecată România. Compania cere peste 550 de milioane de euro

mihaela anghel
Asistenta Mihaela Anghel este prima persoană din România care a fost vaccinată cu două doze ale serului produs de Pfizer și BioNTech. Foto: RO Vaccinare Facebook

Companiile Pfizer și BioNTech au decis să dea în judecată România pentru a determina statul român să-și respecte obligațiile contractuale asumate în 2021, potrivit cărora ar trebui să cumpere și să plătească vaccinuri anti-COVID în valoare de aproximativ jumătate de miliard de euro, anunță news.ro.

Au mai rămas de livrat 28 de milioane de vaccinuri în valoare totală de peste 550 de milioane de euro, pe care statul român nu mai vrea să le primească deoarece ar rămâne nefolosite, rata de vaccinare anti-COVID în România fiind de sub 50%.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că Pfizer a făcut demersuri similare și împotriva Ungariei și Poloniei, deoarece nici aceste două state nu au mai vrut să cumpere toate vaccinurile pe care și le-au asumat prin contractul inițial.

România ar putea să își coordoneze acțiunile cu aceste două state, a declarat Rafila la Radio România Actualități.

„Urmează să luăm o decizie rapidă pentru contactarea unei case de avocatură care să reprezinte România în instanță. Nu puteam să luăm vaccinuri cu o valoare așa de mare, o cantitate așa de mare, nu există spațiu de depozitare pentru astfel de cantități, pe care ulterior să îl și distrugem după ce îl depozitam pe durata perioadei de valabilitate, pentru că nu există interes pentru vaccinare împotriva COVID.

Mi se pare un lucru care e greu de acceptat, mai ales din partea mea, de exemplu. Eu sunt un loc de sănătate publică care nu poate să conceapă faptul că cumpărăm vaccinuri și toate acele vaccinuri pe care le cumpărăm vor fi aruncate”, a spus Rafila.

Procesul va începe spre sfârșitul lunii februarie, la o instanță din Bruxelles.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.