Peste jumătate dintre români spun că vor vota același partid la toate alegerile din acest an

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com
FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

Peste 50% dintre români spun că la alegerile din acest an vor vota cu același partid. De asemenea, 45,5% spun că nu vor vota cu aceeași formațiune politică la toate scrutinele, arată un sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro.

58.1% dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul sau alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie. 34.9% spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie. 2.9% spun că nu s-au hotărât, 3.3% că nu merg la vot, iar 0.7% nu răspund.

Declară că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie în special: votanţii PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu educaţie primară, persoanele inactive şi locuitorii din rural. Spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie mai ales: votanţii ADU (Alianța Dreapta Unită) şi ai AUR, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare, angajaţii la privat.

50.5% dintre cei intervievaţi sunt de acord cu afirmaţia „În general, dacă simpatizez cu un partid politic, votez cu acel partid la toate tipurile de alegeri (europarlamentare, locale, parlamentare, prezidenţiale)”.

La polul opus, 45.5% îşi exprimă acordul cu afirmaţia ”În general, dacă simpatizez cu un partid politic, NU votez cu acel partid la toate tipurile de alegeri (europarlamentare, locale, parlamentare, prezidenţiale)”. 4% dintre participanţii la sondaj nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Votanţii PSD-PNL, cei cu educaţie primară, persoanele inactive declară într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că obişnuiesc să voteze cu partidul pe care îl simpatizează la toate tipurile de alegeri.

Spun că nu obişnuiesc să voteze cu partidul pe care îl simpatizează la toate tipurile de alegeri în special: votanţii AUR, persoanele cu vârsta între 30 şi 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele albastre sau albe, locuitorii din urbanul mare, angajaţii la privat.